Gids voor ethische sourcing in Azië

Ontdek hoe je ethisch en verantwoord kunt sourcen uit China en Aziatische landen

Inleiding

Ethische sourcing wordt een steeds belangrijker onderdeel van moderne bedrijfsstrategieën. Naarmate de wereld meer verbonden raakt en consumenten zich meer bewust worden van waar hun producten vandaan komen, neemt de druk op bedrijven toe om ethische praktijken in hun supply chain te waarborgen. In deze gids verkennen we hoe bedrijven ethische sourcing kunnen toepassen bij het samenwerken met leveranciers uit China en andere Aziatische landen.

Wat is ethische sourcing?

Ethische sourcing gaat over het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden, respect voor mensenrechten, en milieuverantwoordelijkheid in de gehele supply chain. Het betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de sociale en ecologische impact van hun activiteiten, en streven naar positieve verandering.

Het belang van ethische sourcing in Azië

Azië is een hotspot voor productie en sourcing, dankzij de competitieve prijzen en enorme productiecapaciteit. Echter, de regio is ook berucht om zijn uitdagingen op het gebied van arbeidsrechten en milieubescherming. Dit maakt ethische sourcing in Azië des te crucialer.

people running on dirt road during daytime

Stappen naar ethische sourcing

1. Doe grondig onderzoek:

Verzamel zoveel mogelijk informatie over potentiële leveranciers. Check hun reputatie, lees recensies, en probeer te achterhalen hoe zij omgaan met arbeidsrechten en milieu.

2. Bezoek de fabrieken persoonlijk:

Een bezoek ter plaatse kan je een beter beeld geven van de arbeidsomstandigheden en de manier waarop de fabriek wordt gerund.

3. Stel duidelijke verwachtingen:

Maak duidelijk aan de leveranciers wat jouw normen zijn op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu, en zorg ervoor dat dit wordt vastgelegd in contracten.

4. Bouw langetermijnrelaties op:

Langdurige samenwerkingen kunnen bijdragen aan stabiliteit en geven je de mogelijkheid om samen met leveranciers te werken aan verbeteringen.

5. Voer regelmatige audits uit:

Houd de prestaties van je leveranciers in de gaten en voer regelmatig audits uit om er zeker van te zijn dat zij aan jouw normen voldoen.

Certificeringen

Je kunt ook aanmelden voor een keurmerk voor ethische sourcing, zoals Amfori BSCI of Sedex SMETA.  BSCI (Business Social Compliance Initiative) en SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) zijn beide initiatieven die zich richten op het verbeteren van ethische en sociale normen binnen de supply chains van bedrijven.

Voordelen van ethische sourcing

Ethische sourcing brengt niet alleen voordelen voor arbeiders en het milieu, maar kan ook positieve effecten hebben op je bedrijf. Het kan bijdragen aan een sterker merkimago, meer klantloyaliteit en zelfs financiële stabiliteit.

Conclusie

Ethische sourcing is essentieel in de moderne zakenwereld, en nergens is dit meer van belang dan in Azië. Door proactief te zijn, duidelijke verwachtingen te stellen en regelmatige controles uit te voeren, kunnen bedrijven bijdragen aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen bedrijfsvoering versterken. Ethische sourcing is niet alleen het juiste om te doen, het is ook goed voor de zaken.


Deel deze post
Archiveren
Wat is duurzaam inkopen?
en hoe kun je duurzame inkoop uit Azië implementeren?