EU-richtlijnen over microplastics: Impact op sourcing in China

Wat de toekomstige restricties op microplastics betekenen voor importeurs van speelgoed en andere producten uit China

Hoewel nog niet wettelijk vastgelegd, heeft de Europese Commissie recentelijk haar gedachten gedeeld over een mogelijke aanpassing van de REACH-regelgeving met betrekking tot microplastics. Deze aanpassing zou direct invloed kunnen hebben op diverse productcategorieën, waaronder speelgoed en kunst- en knutselkits, die vaak uit China worden geïmporteerd. Als je bezig bent met sourcing in China, is het belangrijk om deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. In deze blog onderzoeken we wat deze denkrichting van de Europese Commissie kan betekenen voor je sourcingstrategie.

Waarom is dit relevant?

Hoewel het nog geen formele wetgeving is, signaleert de gedachtenwisseling van de Europese Commissie een duidelijke beweging richting striktere microplastic-regulering. Bedrijven die vooruitdenken, kunnen deze informatie gebruiken om proactief hun sourcing- en productieprocessen aan te passen.

Rol van een sourcing agent

Een sourcing agent kan een cruciale rol spelen bij het anticiperen op mogelijke regelgevingswijzigingen. Van het screenen van leveranciers tot het verstrekken van informatie over duurzaam importeren; een ervaren sourcing agent kan je helpen de risico's te minimaliseren en je voor te bereiden op toekomstige veranderingen.

Gevolgen voor producten uit China

China is een belangrijke bron voor veel producten die potentieel getroffen kunnen worden door toekomstige regulering van microplastics. Door nu al te anticiperen op deze mogelijke veranderingen, kun je een voorsprong nemen op concurrenten en je bedrijfsrisico verminderen. 

Hieronder vind je een lijst met artikelen die hier mogelijk onder komen te vallen:

 • Speelgoedsets voor kinderen (bijv. knutselsets met glitter)
 • Feestartikelen zoals confetti en slingers
 • Kerstdecoraties met glitter of kunstsneeuw
 • Textielproducten met glinsterende afwerkingen
 • Schoolbenodigdheden zoals glinsterende lijm of glitterstiften
 • Verf en lakken met glitter of andere microplastics
 • Vistuig en -aas met glitterdeeltjes
 • Sportuitrusting met rubberen of plastic componenten die microplastics kunnen afgeven
 • Tuinproducten zoals potgrond met waterabsorberende kristallen
 • Huisdierverzorgingsproducten met scrubeffect

Zoals gezegd is dit nog afhankelijk van de definitieve inhoud van de wet.

Voorbereidingen treffen: onze aanbevelingen

 1. Risicoanalyse: Identificeer welke producten in je assortiment mogelijk getroffen kunnen worden door de aankomende regelgeving.
 2. Leveranciersonderzoek: Zorg ervoor dat je leveranciers in China op de hoogte zijn van de potentiële veranderingen en vraag hen om alternatieven voor te stellen.
 3. Duurzaamheid: Overweeg nu al om over te schakelen naar meer duurzame materialen, zelfs voordat de nieuwe regelgeving van kracht wordt.
 4. Documentatie: Houd alle communicatie en wijzigingen goed gedocumenteerd, zodat je gemakkelijk kunt aantonen dat je proactief hebt gehandeld mochten er regelgevingswijzigingen komen.

Conclusie

De recente mededelingen van de Europese Commissie over microplastics bieden een waardevolle inkijk in mogelijke toekomstige regelgeving. Hoewel het nog geen wet is, is het een duidelijk signaal dat bedrijven zich moeten voorbereiden op veranderingen. Door nu al actie te ondernemen, kun je je aanpassen aan mogelijke nieuwe regels en je positie in de markt verstevigen.

Meer info: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4581


Deel deze post
Archiveren
De rol van technologie in modern sourcing: Van AI tot blockchain
Hoe geavanceerde technologieën zoals AI en blockchain sourcing in China transformeren en de weg effenen voor duurzaam inkopen.