Twee paden naar duurzaam bosbeheer: Wat is het verschil tussen FSC en PEFC?

Een diepgaande vergelijking van duurzaamheidscertificeringen

In de wereld van duurzaam bosbeheer en verantwoorde houtproductie spelen twee belangrijke certificeringssystemen een cruciale rol: FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Hoewel beide gericht zijn op de promotie van duurzame bosbouwpraktijken, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee systemen. In deze blog onderzoeken we het onderscheid tussen FSC en PEFC, wat deze certificeringen inhouden, en hoe ze bijdragen aan duurzaam bosbeheer en milieubescherming.


Wat is FSC? 

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die in 1993 is opgericht met als doel het bevorderen van verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC-certificering waarborgt dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit bossen die op een milieuvriendelijke, sociaal gunstige en economisch levensvatbare manier worden beheerd. FSC heeft strikte standaarden die zich richten op de bescherming van de natuurlijke habitats, het respecteren van de rechten van inheemse gemeenschappen en werknemers, en het onderhouden van de economische levensvatbaarheid van het bosgebied.


Wat is PEFC? 

Het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) werd opgericht in 1999 als een internationaal, non-profit, niet-gouvernementeel systeem ter bevordering van duurzaam bosbeheer. PEFC focust zich op het waarborgen dat bosbeheer op een duurzame manier plaatsvindt, waarbij ecologische, sociale en ethische standaarden worden gehandhaafd. Een uniek aspect van PEFC is de nadruk op kleine en familiebossen en de integratie van lokale bosbeheertradities en -waarden in hun certificeringsproces.

Wat is het verschil tussen FSC en PEFC?

  • Certificeringsstandaarden: Hoewel zowel FSC als PEFC duurzaam bosbeheer bevorderen, hebben ze verschillende benaderingen en standaarden. FSC heeft specifieke principes die direct gericht zijn op milieubescherming, sociale aspecten en economische haalbaarheid. PEFC daarentegen legt meer nadruk op het integreren en respecteren van lokale bosbeheerpraktijken.
  • Reikwijdte en aanpak: FSC wordt vaak gezien als meer internationaal georiënteerd, terwijl PEFC sterker gericht is op nationale bosbeheerstandaarden en het ondersteunen van kleinere bosbouwoperaties.
  • Keurmerkherkenning: Beide keurmerken zijn internationaal erkend, maar FSC heeft een bredere bekendheid, met name in de retailsector. PEFC wordt daarentegen vaker gebruikt in de papier- en verpakkingsindustrie.

Lees meer:


assorted-color cardboard box lot

De wereld van recycling: Welke materialen zijn recyclebaar?

Deze blog biedt een overzicht van verschillende soorten recyclebare materialen, hun recyclingsprocessen, en de impact die recycling heeft op onze planeet. 

Lees meer

Conclusie

FSC en PEFC zijn beide essentiële spelers in de wereld van duurzaam bosbeheer en bieden verschillende maar complementaire benaderingen van certificering. Het kiezen van producten met FSC- of PEFC-certificering draagt bij aan de bescherming van bossen en de bevordering van verantwoorde bosbouwpraktijken. Als consument of bedrijf is het belangrijk om bewust te zijn van deze certificeringen en de impact die ze hebben op de gezondheid van onze bossen en het milieu.

Wil je weten hoe je FSC of PEFC kunt integreren in het importeren uit Azië?

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om het importeren uit China succesvol en efficiënt te maken. Westwood kan je helpen met het certificeren en integren van FSC en PEFC.

Deel deze post
Archiveren
De wereld van recycling: Welke materialen zijn recyclebaar?
Een diepgaande kijk op recyclebare materialen en hun impact