Alles wat je moet weten over het EORI nummer

Lees hier alles over het nummer dat je nodig hebt om te kunnen importeren.

Het EORI nummer staat centraal in de internationale handel binnen de Europese Unie. Dit unieke identificatienummer is nodig voor bedrijven die over de grens zakendoen. Hieronder volgen de vijf belangrijkste punten over het EORI nummer:

  1. Het EORI nummer is een vereiste voor bedrijven die internationaal handelen binnen de EU.
  2. Bestemd voor z​owel rechtspersonen als natuurlijke personen met een bedrijf (eenmanszaak).
  3. ​Afhankelijk van je situatie kunt u het EORI nummer zelf samenstellen of moet je deze aanvragen bij de douane​​.
  4. ​Een EORI nummer bestaat uit een landcode gevolgd door een unieke cijferreeks​​.
  5. Na de Brexit is er een specifiek Brits EORI nummer geïntroduceerd voor handel tussen de EU en het VK​​.

Het EORI nummer faciliteert soepele internationale handelstransacties en is onmisbaar voor bedrijven die zich bezighouden met import en export binnen de Europese Unie. Het staat voor Economic Operators Registration and Identification en zorgt voor een vlotte communicatie met douaneautoriteiten.

Lees ook:


black remote control on yellow surface

Een gids voor het berekenen van de kostprijs bij het importeren uit Azië

In dit blog leggen we uit hoe je deze berekening maakt en geven we een concreet voorbeeld om het proces te verduidelijken.

Lees meer

Wat is een EORI nummer?

Een EORI nummer is een must voor iedere ondernemer die over de EU-grenzen heen zaken doet.  Dit identificatienummer zorgt voor een soepele uitwisseling van informatie met douaneautoriteiten, waardoor het onmisbaar is voor efficiënte douaneprocessen. Elk bedrijf dat goederen importeert of exporteert binnen de EU heeft dit nummer nodig om douaneformaliteiten te vervullen. Zonder een EORI nummer kunnen bedrijven geconfronteerd worden met vertragingen en complicaties bij het grensoverschrijdend verkeer van goederen. Een EORI nummer opzoeken is helaas niet mo

Wie heeft een EORI nummer nodig?

Alle ondernemers, zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, zijn verplicht een EORI nummer aan te vragen als zij internationale handelsactiviteiten ondernemen. Dit nummer is van toepassing op het gehele spectrum van bedrijven, van eenmanszaken tot grote multinationals. Het dient als een bewijs van registratie bij de douane en stelt bedrijven in staat om hun goederen probleemloos over grenzen heen te vervoeren. Filialen van een bedrijf gebruiken het EORI nummer van de hoofdvestiging, wat de administratieve lasten vermindert.


Het aanvraagproces verduidelijkt

Het proces voor het aanvragen van een EORI nummer varieert, afhankelijk van het bedrijf en de locatie. In sommige gevallen kunnen bedrijven hun EORI nummer zelf samenstellen, terwijl in andere situaties een officiële aanvraag bij de douane noodzakelijk is. Dit proces is ontworpen om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor ondernemers, zodat zij snel en eenvoudig aan de vereisten kunnen voldoen. Belangrijk is dat eenmanszaken sinds kort een nieuw EORI nummer moeten gebruiken, los van hun BSN nummer. Een EORI nummer opzoeken is helaas niet mogelijk. 

Lees ook:


white and black typewriter on green grass during daytime

"Made in PRC" versus "Made in China": Betekenis, verschil en verplicht?

Lees hier meer over het verschil tussen Made in PRC en Made in China.

Lees meer

De structuur van een EORI nummer

Een EORI nummer bestaat uit een combinatie van letters en cijfers, beginnend met de landcode van de uitgevende lidstaat gevolgd door een unieke reeks cijfers. Dit formaat garandeert de uniciteit van elk nummer binnen de Europese Unie. Voor Nederlandse bedrijven begint het EORI nummer bijvoorbeeld met 'NL', gevolgd door het fiscale nummer van het bedrijf. Deze structuur maakt het mogelijk om snel en efficiënt informatie uit te wisselen met douaneautoriteiten in de hele EU.

Website van de Belastingdienst

Het Britse EORI nummer post Brexit

Na de Brexit is het voor bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk noodzakelijk geworden om een specifiek Brits EORI nummer aan te vragen. Dit nummer is vereist voor het uitvoeren van douanehandelingen met het VK en verschilt van het Europese EORI nummer. Bedrijven die internationaal opereren, moeten zich bewust zijn van deze verandering en de nodige stappen ondernemen om aan beide zijden van het kanaal aan de douane-eisen te voldoen.

Conclusie

Het EORI nummer speelt een fundamentele rol in de vlotte uitvoering van internationale handel binnen de Europese Unie. Door het verstrekken van een uniek identificatienummer voor elk bedrijf, faciliteert het de communicatie en informatie-uitwisseling met douaneautoriteiten. Voor bedrijven die actief zijn in de internationale handel, is het begrijpen en verkrijgen van een EORI nummer essentieel om te voldoen aan douane-eisen en om handelstransacties efficiënt te laten verlopen.

Ben je klaar om de internationale markt te veroveren en jouw handel te versnellen?

  Begin vandaag nog met het aanvragen of samenstellen van jouw EORI nummer en zet jouw bedrijf op de kaart van de internationale handel. Klik hier om meer te ontdekken en jouw aanvraag te starten!


Deel deze post
Labels
Archiveren
De betekenis van MOQ bij het inkopen in China
Een diepgaande verkenning van Minimum Order Quantity in de internationale handel