De betekenis van MOQ bij het inkopen in China

Een diepgaande verkenning van Minimum Order Quantity in de internationale handel

Bij het zakendoen met Chinese leveranciers is een van de meest voorkomende termen die je tegenkomt 'MOQ', wat staat voor Minimum Order Quantity. Dit concept is cruciaal in de wereld van inkoop, vooral voor bedrijven die hun producten uit China halen. MOQ verwijst naar de kleinste hoeveelheid van een product die een leverancier bereid is te verkopen, en het varieert sterk tussen verschillende producten en leveranciers. Begrip van MOQ is essentieel, omdat het een directe impact heeft op je inkoopkosten, voorraadbeheer en winstmarges. In dit deel van de blog verkennen we de basis van MOQ en waarom het zo'n invloedrijke factor is in de internationale handel.

Wat betekent MOQ?

MOQ, of Minimum Order Quantity, is een term die vaak wordt gebruikt in de productie- en inkoopsector, vooral in China. Het concept is vrij eenvoudig: het is het minimumaantal eenheden dat een klant moet kopen bij een bestelling. Deze drempel is ingesteld door leveranciers om ervoor te zorgen dat hun productie rendabel blijft. Voor producten zoals kleding, waar MOQ vaak hoger ligt, kan dit een significante invloed hebben op je inkoopstrategie. MOQ's variëren sterk afhankelijk van het product, de productiekosten, en de specifieke leverancier. Het begrijpen van wat MOQ betekent en hoe het invloed heeft op jouw bedrijf, is essentieel voor succesvol inkopen in China.

MOQ te hoog: Tips hoe je de MOQ kunt verlagen

Het verlagen van de MOQ bij het inkopen in China kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om je doelen te bereiken:

  • Onderhandel met leveranciers: Een open deur misschien, maar ga een open dialoog aan met je leverancier over de MOQ. Wees duidelijk over jouw behoeften en vraag of er ruimte is voor flexibiliteit. Leveranciers accepteren misschien 'test-orders' met lagere aantallen.
  • Bestel diverse producten: Sommige leveranciers staan toe dat je verschillende producten combineert in één bestelling om aan de MOQ te voldoen. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij het bestellen van uiteenlopende productvarianten. Eigenlijk spreek je dan meer over een Minimum Order Value.
  • Kies standaardproducten: Aangepaste producten hebben vaak een hogere MOQ. Door te kiezen voor standaardproducten of licht aangepaste varianten, kan een lagere MOQ soms worden onderhandeld.
  • Vereenvoudig je verpakking: In veel gevallen is de verpakking het struikelblok; de leverancier moet vaak een minimaal aantal bedrukte verpakkingen bestellen bij zijn drukker, terwijl het product zelf een standaardproduct is met lage MOQ. Door te kiezen voor een eenvoudige verpakking, zoals een onbedrukte kraft doos met een sticker, kun je de MOQ mogelijk omlaag krijgen. Of je kiest voor de standaardverpakking van de leverancier.
  • Opbouwen van relaties: Een langdurige relatie met een leverancier kan leiden tot flexibelere MOQ-voorwaarden. Betrouwbaarheid en consistentie in bestellingen kunnen je onderhandelingspositie versterken.
  • Pas de incoterms aan naar EXW: Door transportkosten en handling in het land van productie weg te nemen bij de leverancier, zoals douaneformaliteiten, kun je de leverancier helpen zijn kosten omlaag te krijgen.
  • Overweeg een hogere prijs voor lagere MOQ: Overweeg een hogere prijs per eenheid te betalen in ruil voor een lagere MOQ. Dit kan de totale kosten verhogen, maar het helpt om grote voorraden en het daarmee samenhangende risico te vermijden.

Door deze strategieën te gebruiken, kunt je beter navigeren door de MOQ-eisen van leveranciers en een evenwicht vinden dat past bij je bedrijfsgrootte en -capaciteit.

Lees meer:


a pink truck with the word ocean network express painted on it

Zelf importeren of uitbesteden? Een strategische beslissing

In dit artikel verkennen we de verantwoordelijkheden, de voordelen en de nadelen van zelf importeren tegenover het uitbesteden van deze processen.

Lees meer

Overwegingen bij het onderhandelen over MOQ

Wanneer je met Chinese leveranciers onderhandelt over de MOQ, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om de kostenstructuur en beperkingen van de leverancier te begrijpen. Dit helpt bij het bepalen van een realistische onderhandelingsruimte. Zorg er ook voor dat je duidelijk je eigen behoeften en beperkingen uiteenzet. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het voldoen aan de MOQ-eisen van de leverancier en het beheren van je eigen voorraadrisico's en cashflow. Overweeg ook alternatieve leveranciers als een bepaalde MOQ te hoog is voor je bedrijf. Ten slotte, een goede voorbereiding en onderzoek naar de markt en je leverancier kunnen je een voordeel geven in de onderhandelingen.

Conclusie

MOQ is een fundamenteel aspect van het inkopen in China en kan een grote impact hebben op je inkoopstrategie en bedrijfsvoering. Door effectieve onderhandelingstechnieken en strategische planning te gebruiken, kun je de MOQ naar een beheersbaar niveau brengen. Dit zal je helpen om succesvol te navigeren in de complexe wereld van internationale inkoop en om je bedrijf effectief te laten groeien. Onthoud dat elke succesvolle onderhandeling over MOQ een stap is naar een meer rendabele en duurzame zakelijke relatie met je Chinese leveranciers.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit India? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om jouw import uit India succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Deel deze post
Labels
Archiveren
OEM en importeren uit Azië: Een cruciaal begrip in internationale handel
De rol van Original Equipment Manufacturer (OEM) in jouw importstrategie