De wereld achter het waslabel: wassymbolen uitgelegd

Een gids voor het gebruik van symbolen in waslabels bij textielimport uit Azië

In de textielindustrie speelt het waslabel een belangrijke rol, niet alleen als gids voor de juiste verzorging van textielproducten, maar ook als een sleutelfactor in het naleven van Europese richtlijnen. Deze labels, vaak klein en onopvallend, bevatten belangrijke informatie over het wassen, drogen, en strijken van textielproducten. Voor importeurs die textiel uit Azië naar Europa brengen, is het van belang dat deze waslabels duidelijk, correct, makkelijk te lezen en in overeenstemming met EU-standaarden zijn. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de eindconsument, maar versterkt ook het vertrouwen in het merk.

Waarom waslabels?

Waslabels zijn niet zomaar een toevoeging aan kledingstukken en textielproducten; ze zijn de stille gidsen die consumenten helpen hun aankopen goed te verzorgen. Van het juiste wasprogramma tot de toelaatbare droogmethode, elk symbool op een waslabel dient een doel. Wanneer je textiel gaat importeren uit landen als Bangladesh en China is het van belang om er voor te zorgen dat deze labels de juiste, begrijpelijke informatie bevatten voor Europese consumenten.

Waslabel betekenis en symbolen

De betekenis achter de symbolen op waslabels is gestandaardiseerd in de EU onder Verordening (EU) Nr. 1007/2011. Daardoor kunnen consumenten in verschillende EU landen dezelfde instructies volgen zonder taalbarrières. Symbolen variëren van was- en drooginstructies tot specifieke behandelingen zoals chemisch reinigen en strijken. Symbolen kunnen verschillen per land, maar de meeste EU-landen zijn aangesloten bij GINETEX -een internationale vereniging voor textieletikettering-, waardoor zij dezelfde symbolen volgens ISO 3758:2023 gebruiken.

Lijst van wassymbolen


Niet wassen

Het symbool van wassen, een vierkant aan de bovenzijde open met daarin een golvende lijn met een kruis er doorheen, betekent dat deze artikelen mogen niet worden gewassen.


Wassen toegestaan

Het symbool van wassen, een vierkant aan de bovenzijde open met daarin een golvende lijn, betekent dat deze artikelen mogen worden gewast. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


30°C fijne was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 30 staat voor een wascyclus voor donkergekleurde artikelen in katoen, polyester en gemengde stoffen.


30°C milde fijne was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor artikelen gemaakt van modal, viscose, polyacryl, polyester en polyamide.


30°C zeer milde fijne was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor artikelen gemaakt van bijvoorbeeld machinewasbare wol.


40°C gekleurde was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 40 staat voor een wascyclus voor donkergekleurde artikelen in katoen, polyester en gemengde stoffen.


40°C fijne was

Het symbool voor wassen op 40°C met één streepje betekent dat het geschikt is voor fijne was van modal, viscose of synthetische vezels (bijvoorbeeld polyacryl, polyester en polyamide).


40°C zeer milde was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor voor artikelen van machinewasbare wol.


60°C gekleurde was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 60 staat voor gekleurde artikelen die niet bij kooktemperatuur mogen worden gewassen, zoals katoen, modal, polyester en gemengde stoffen.


60°C gekleurde was

Het symbool voor wassen op 60°C met één streepje betekent dat het geschikt is voor “Easy care” gekleurde was. De trommel mag niet meer dan tweederde gevuld zijn.


70°C kookwas

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 70 staat voor artikelen van katoen of linnen, wit, die geschikt zijn om op kooktemperatuur te wassen, geverfd of bedrukt, met een energiebesparende methode.


95°C kookwas

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 95 staat voor artikelen van katoen of linnen, wit, die geschikt zijn om op kooktemperatuur te wassen, geverfd of bedrukt.


Handwas (op 40°C)

Het symbool van wassen met daarin een hand staat voor handwassen op een watertemperatuur van maximaal 40° C.


Handwas (20-30°C)

Het symbool van wassen met daarin een hand met met één streepje betekent dat handwas is toegestaan bij omgevingstemperatuur, ofwel een watertemperatuur tussen ongeveer 20 en 30°C.Niet bleken

Het symbool van bleken, een driehoek met daar doorheen een kruis, betekent dat deze artikelen niet mogen worden gebleekt.Bleken toegestaan

Het symbool van bleken, een driehoek, betekent dat bleken met zuurstofbleekmiddel (dat zit in universele wasmiddelen) en chloorbleekmiddel zijn toegestaan.


Alleen zuurstofbleekmiddel toegestaan

Het symbool van bleken, een driehoek met daar doorin twee streepjes, betekent dat bleken met zuurstofbleekmiddel (dat zit in universele wasmiddelen) is toegestaan, maar met chloorbleekmiddel niet.Niet in de droger

Het symbool van drogen, een vierkant met daarin een circel en daarover een kruis, betekent dat deze artikelen niet in de droger mogen.Drogen in de droger toegestaan

Het symbool van voor drogen in de droogtrommel, is uitgebeeld als een vierkant met daarin een circel. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


Mild droogproces in de droger

Een vierkant, met daarin een cirkel met één stip betekent dat drogen in de droogtrommel is toegestaan met een mild proces met verminderde thermische werking (60°) en behandelingsduur.


Normaal droogproces in de droger

Een vierkant, met daarin een cirkel met twee stippen betekent dat drogen in de droogtrommel is toegestaan bij normale belasting en temperatuur (80°) zonder beperkingen.


Natuurlijke droging toegestaan

Een vierkant is het symbool voor natuurlijk drogen. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


Lijndrogen

Een vierkant met verticale streep betekent dat natuurlijk drogen door middel van lijndrogen, voor alle kleurechte textielsoorten is toegestaan.


Druppellijndroging

Een vierkant met twee verticale strepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van lijndrogen, voor kleurvast, groot textiel om kreukvrij te drogen.


Plat drogen

Een vierkant met horizontale streep betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door textiel plat te drogen, voor zwaar, kleurvast textiel.


Druip plat drogen

Een vierkant met twee verticale strepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door textiel plat te drogen en druipen, voor kleurvast maar delicaat textiel.


Plat drogen in de schaduw

Een vierkant met één horizontale streep en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door plat te drogen in de schaduw, voor wollen of delicate textiel.


Plat laten druppelen in de schaduw

Een vierkant met twee horizontale strepen en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door plat te drogen en druppelen in de schaduw voor bijvoorbeeld wollen jassen.


Lijndrogen in de schaduw

Een vierkant met één verticale streep en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van lijndrogen in de schaduw, voor textiel dat niet kleurvast is, zoals bijvoorbeeld zijde.


Druppellijndrogen in de schaduw

Een vierkant met twee verticale strepen en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van druppellijndrogen in de schaduw, voor delicaat textiel zoals bijvoorbeeld zijdeNiet strijken

Het strijkijzer met daar doorheen een kruis betekent dat deze artikelen niet mogen worden gestreken.Strijken toegestaan

Het strijkijzer is het symbool voor strijken. De symbolen hieronder geven aan hoe er gestreken mag worden. 


Strijken op lage temperatuur

Een strijkijzer met daarin één stip staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 120 °C. Voor polyacryl, polyamide (nylon) en acetaat. Stoom kan schade veroorzaken.


Strijken op gematigde temperatuur

Een strijkijzer met daarin twee stippen staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 160 °C, voor wol, zijde, polyester en viscose. Stoom kan worden gebruikt, vermijd zware druk.


Heet strijkijzer

Een strijkijzer met daarin drie stippen staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 210 °C, voor katoen en linnen. Er kan gebruik worden gemaakt van een stoom.


Strijken op lage temperatuur zonder stoom

Een strijkijzer met daarin één stip en een kruis door het stoom aan de onderzijde staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 120 °C zonder stoom, voor polyacryl, polyamide (nylon) en acetaat.


Professionele reiniging niet toegestaan

Een circel met daar doorheen een kruis betekent dat chemisch reinigen niet is toegestaan. Gebruik ook geen vlekverwijderaars die oplosmiddelen bevatten.


Professionele reiniging toegestaan

Een circel is het symbool voor professionele natreiniging. De symbolen hieronder geven aan hoe er gereinigd mag worden. 


Niet nat reinigen

Een circel met daarin een W, met een kruis er doorheen betekent dat er geen professionele natreiniging is toegestaan.


Professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W staat voor normale natte reinigingsmethoden zonder beperkingen.


Milde professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W en daar onder een streep staat voor natte reinigingstechniek voor gevoelig textiel met verminderde mechanische actie.


Zeer milde professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W en daar onder twee streepjes staat voor natte reinigingstechnieken voor zeer gevoelig textiel met veel verminderde mechanische actie.


Professioneel stomen in koolwaterstoffen (zware benzines)

De letter F in een circel staat voor een normaal reinigingsproces zonder beperkingen. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen niet worden gebruikt.


Professioneel stomen in koolwaterstoffen (zware benzines).

De letter F in een circel met streepje staat voor een mild reinigingsproces met strenge beperking van toegevoegde vochtigheid, mechanische werking en temperatuur. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen niet worden gebruikt.


Professioneel stomen in perchloorethyleen of koolwaterstoffen (zware benzines)

De letter P in een circel staat voor een normaal reinigingsproces zonder beperkingen. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen met enige beperkingen worden gebruikt. Het wordt aanbevolen om vooraf een proef op een verborgen deel van het artikel uit te voeren.


Professioneel stomen in perchloorethyleen of koolwaterstoffen (zware benzines).

De letter P met een streepje staat voor een mild reinigingsproces met strenge beperking van toegevoegde vochtigheid, mechanische werking en/of temperatuur. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen met enige beperkingen worden gebruikt. Het wordt aanbevolen om vooraf een proef op een verborgen deel van het artikel uit te voeren.


Niet wassen

Het symbool van wassen, een vierkant aan de bovenzijde open met daarin een golvende lijn met een kruis er doorheen, betekent dat deze artikelen mogen niet worden gewassen.


Wassen toegestaan

Het symbool van wassen, een vierkant aan de bovenzijde open met daarin een golvende lijn, betekent dat deze artikelen mogen worden gewast. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


30°C fijne was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 30 staat voor een wascyclus voor donkergekleurde artikelen in katoen, polyester en gemengde stoffen.


30°C milde fijne was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor artikelen gemaakt van modal, viscose, polyacryl, polyester en polyamide.


30°C zeer milde fijne was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor artikelen gemaakt van bijvoorbeeld machinewasbare wol.


40°C gekleurde was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 40 staat voor een wascyclus voor donkergekleurde artikelen in katoen, polyester en gemengde stoffen.


40°C fijne was

Het symbool voor wassen op 40°C met één streepje betekent dat het geschikt is voor fijne was van modal, viscose of synthetische vezels (bijvoorbeeld polyacryl, polyester en polyamide).


40°C zeer milde was

Het symbool voor wassen op 30°C met twee streepjes betekent dat het geschikt is voor voor artikelen van machinewasbare wol.


60°C gekleurde was

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 60 staat voor gekleurde artikelen die niet bij kooktemperatuur mogen worden gewassen, zoals katoen, modal, polyester en gemengde stoffen.


60°C gekleurde was

Het symbool voor wassen op 60°C met één streepje betekent dat het geschikt is voor “Easy care” gekleurde was. De trommel mag niet meer dan tweederde gevuld zijn.


70°C kookwas

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 70 staat voor artikelen van katoen of linnen, wit, die geschikt zijn om op kooktemperatuur te wassen, geverfd of bedrukt, met een energiebesparende methode.


95°C kookwas

Het symbool voor wassen met daarin het cijfer 95 staat voor artikelen van katoen of linnen, wit, die geschikt zijn om op kooktemperatuur te wassen, geverfd of bedrukt.


Handwas (op 40°C)

Het symbool van wassen met daarin een hand staat voor handwassen op een watertemperatuur van maximaal 40° C.


Handwas (20-30°C)

Het symbool van wassen met daarin een hand met met één streepje betekent dat handwas is toegestaan bij omgevingstemperatuur, ofwel een watertemperatuur tussen ongeveer 20 en 30°C.Niet bleken

Het symbool van bleken, een driehoek met daar doorheen een kruis, betekent dat deze artikelen niet mogen worden gebleekt.Bleken toegestaan

Het symbool van bleken, een driehoek, betekent dat bleken met zuurstofbleekmiddel (dat zit in universele wasmiddelen) en chloorbleekmiddel zijn toegestaan.


Alleen zuurstofbleekmiddel toegestaan

Het symbool van bleken, een driehoek met daar doorin twee streepjes, betekent dat bleken met zuurstofbleekmiddel (dat zit in universele wasmiddelen) is toegestaan, maar met chloorbleekmiddel niet.Niet in de droger

Het symbool van drogen, een vierkant met daarin een circel en daarover een kruis, betekent dat deze artikelen niet in de droger mogen.Drogen in de droger toegestaan

Het symbool van voor drogen in de droogtrommel, is uitgebeeld als een vierkant met daarin een circel. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


Mild droogproces in de droger

Een vierkant, met daarin een cirkel met één stip betekent dat drogen in de droogtrommel is toegestaan met een mild proces met verminderde thermische werking (60°) en behandelingsduur.


Normaal droogproces in de droger

Een vierkant, met daarin een cirkel met twee stippen betekent dat drogen in de droogtrommel is toegestaan bij normale belasting en temperatuur (80°) zonder beperkingen.


Natuurlijke droging toegestaan

Een vierkant is het symbool voor natuurlijk drogen. De symbolen hieronder geven aan hoe er gedroogd mag worden.


Lijndrogen

Een vierkant met verticale streep betekent dat natuurlijk drogen door middel van lijndrogen, voor alle kleurechte textielsoorten is toegestaan.


Druppellijndroging

Een vierkant met twee verticale strepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van lijndrogen, voor kleurvast, groot textiel om kreukvrij te drogen.


Plat drogen

Een vierkant met horizontale streep betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door textiel plat te drogen, voor zwaar, kleurvast textiel.


Druip plat drogen

Een vierkant met twee verticale strepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door textiel plat te drogen en druipen, voor kleurvast maar delicaat textiel.


Plat drogen in de schaduw

Een vierkant met één horizontale streep en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door plat te drogen in de schaduw, voor wollen of delicate textiel.


Plat laten druppelen in de schaduw

Een vierkant met twee horizontale strepen en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door plat te drogen en druppelen in de schaduw voor bijvoorbeeld wollen jassen.


Lijndrogen in de schaduw

Een vierkant met één verticale streep en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van lijndrogen in de schaduw, voor textiel dat niet kleurvast is, zoals bijvoorbeeld zijde.


Druppellijndrogen in de schaduw

Een vierkant met twee verticale strepen en twee diagonale stepen betekent dat natuurlijk drogen is toegestaan door middel van druppellijndrogen in de schaduw, voor delicaat textiel zoals bijvoorbeeld zijdeNiet strijken

Het strijkijzer met daar doorheen een kruis betekent dat deze artikelen niet mogen worden gestreken.Strijken toegestaan

Het strijkijzer is het symbool voor strijken. De symbolen hieronder geven aan hoe er gestreken mag worden. 


Strijken op lage temperatuur

Een strijkijzer met daarin één stip staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 120 °C. Voor polyacryl, polyamide (nylon) en acetaat. Stoom kan schade veroorzaken.


Strijken op gematigde temperatuur

Een strijkijzer met daarin twee stippen staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 160 °C, voor wol, zijde, polyester en viscose. Stoom kan worden gebruikt, vermijd zware druk.


Heet strijkijzer

Een strijkijzer met daarin drie stippen staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 210 °C, voor katoen en linnen. Er kan gebruik worden gemaakt van een stoom.


Strijken op lage temperatuur zonder stoom

Een strijkijzer met daarin één stip en een kruis door het stoom aan de onderzijde staat voor het strijken op een maximale strijkzooltemperatuur van 120 °C zonder stoom, voor polyacryl, polyamide (nylon) en acetaat.


Professionele reiniging niet toegestaan

Een circel met daar doorheen een kruis betekent dat chemisch reinigen niet is toegestaan. Gebruik ook geen vlekverwijderaars die oplosmiddelen bevatten.


Professionele reiniging toegestaan

Een circel is het symbool voor professionele natreiniging. De symbolen hieronder geven aan hoe er gereinigd mag worden. 


Niet nat reinigen

Een circel met daarin een W, met een kruis er doorheen betekent dat er geen professionele natreiniging is toegestaan.


Professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W staat voor normale natte reinigingsmethoden zonder beperkingen.


Milde professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W en daar onder een streep staat voor natte reinigingstechniek voor gevoelig textiel met verminderde mechanische actie.


Zeer milde professionele natreiniging

Een circel met daarin de letter W en daar onder twee streepjes staat voor natte reinigingstechnieken voor zeer gevoelig textiel met veel verminderde mechanische actie.


Professioneel stomen in koolwaterstoffen (zware benzines)

De letter F in een circel staat voor een normaal reinigingsproces zonder beperkingen. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen niet worden gebruikt.


Professioneel stomen in koolwaterstoffen (zware benzines).

De letter F in een circel met streepje staat voor een mild reinigingsproces met strenge beperking van toegevoegde vochtigheid, mechanische werking en temperatuur. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen niet worden gebruikt.


Professioneel stomen in perchloorethyleen of koolwaterstoffen (zware benzines)

De letter P in een circel staat voor een normaal reinigingsproces zonder beperkingen. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen met enige beperkingen worden gebruikt. Het wordt aanbevolen om vooraf een proef op een verborgen deel van het artikel uit te voeren.


Professioneel stomen in perchloorethyleen of koolwaterstoffen (zware benzines).

De letter P met een streepje staat voor een mild reinigingsproces met strenge beperking van toegevoegde vochtigheid, mechanische werking en/of temperatuur. In de handel verkrijgbare vlekverwijderaars op oplosmiddelbasis mogen met enige beperkingen worden gebruikt. Het wordt aanbevolen om vooraf een proef op een verborgen deel van het artikel uit te voeren.

Symbolen volgens ISO 3758:2023

Voor importeurs is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de waslabels op hun producten deze symbolen correct en duidelijk weergeven. Fouten in deze labels kunnen leiden tot beschadiging van het product door de consument, wat de reputatie van het merk kan schaden. Let op: het komt voor dat leveranciers in Azië wassymbolen adviseren die niet conform EU wetgeving zijn, maar bijvoorbeeld Amerikaanse symbolen zijn. Zorg er daarom voor dat je de juiste symbolen ontvangt.

Is een waslabel verplicht?

Ieder product dat op de EU markt wordt gebracht en voor meer dan 80% uit textielvezels bestaat, moet worden voorzien van een label om de vezelsamenstelling ervan weer te geven. Deze labels moeten stevig op het product worden bevestigd, bijvoorbeeld worden ingenaaid. Deze labels kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld kleding, meubelbekleding, matrasbekledingen en kampeer tenten.


In de EU zijn textiellabels verplicht voor producten die aan consumenten verkocht worden. Bij verkoop tussen bedrijven kunnen deze labels echter vervangen of aangevuld worden door commerciële documenten.

Lees meer:


green, blue, and white yarns on black surface

Wat is circulariteit? De sleutel tot een duurzame toekomst

Circulariteit is een antwoord op het traditionele, lineaire economische model van 'nemen, maken, gebruiken en weggooien', en biedt een meer duurzame en verantwoordelijke manier van leven en zakendoen.

Lees meer

Hoe worden de wassymbolen bepaald?

Het bepalen van wat er precies op een waslabel komt te staan, is een proces dat zowel zorgvuldigheid als kennis van internationale normen vereist. Fabrikanten en importeurs moeten nauwkeurig de samenstelling van hun textielproducten analyseren om te begrijpen welke was-, droog-, en strijkinstructies geschikt zijn. Dit proces omvat vaak tests en evaluaties om te garanderen dat de aanbevolen zorginstructies het product niet beschadigen en de levensduur ervan verlengen. Aan de hand daarvan worden de symbolen geplaatst.


Conclusie

Waslabels zijn meer dan alleen instructies; ze zijn een essentieel onderdeel van het product dat bijdraagt aan duurzaam gebruik en klanttevredenheid. Voor importeurs uit Azië biedt een nauwkeurige implementatie van deze labels niet alleen een manier om aan EU-normen te voldoen, maar ook om zich positief te onderscheiden in de markt. Door de juiste aandacht te besteden aan deze kleine, maar significante details, kunnen importeurs hun succes in de Europese markt verzekeren en bijdragen aan een positieve gebruikerservaring.

Wil je de kwaliteit van je textielimport verbeteren en voldoen aan EU-standaarden?

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het correct gebruiken van waslabels en het waarborgen van consumententevredenheid! 


Deel deze post
Archiveren
Alles wat je moet weten over het EORI nummer
Lees hier alles over het nummer dat je nodig hebt om te kunnen importeren.