Alles over de Nieuwe General Product Safety Regulation (GPSR) voor importeurs

Klaar voor de GPSR: Essentiële informatie voor importeurs

De Europese Unie (EU) introduceert een belangrijke update in de regelgeving rondom productveiligheid: de General Product Safety Regulation (GPSR). Deze nieuwe regelgeving, die de General Product Safety Directive (GPSD) vervangt, gaat van kracht zijn met ingrijpende implicaties voor importeurs, vooral die handel drijven met landen zoals Azië. In deze gids duiken we in de kern van de GPSR en leggen we uit hoe jij als importeur je bedrijfsvoering kunt aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Belangrijke veranderingen onder de General Product Safety Regulation (GPSR)

Met de invoering van de GPSR komt er meer focus op online verkoop en producttraceerbaarheid. Het zorgt ervoor dat producten die op de EU-markt worden aangeboden, moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Enkele cruciale wijzigingen zijn:

 • Verhoogde verantwoordelijkheid voor online platforms: Grote marktplaatsen zoals Amazon, Ebay of Bol.com, en internationale spelers zoals Temu, Shein, en AliExpress zien een toename in verantwoordelijkheden.
 • Strenge eisen voor producttraceerbaarheid: Alle producten moeten duidelijk traceerbaar zijn, met vermelding van de eindverantwoordelijke op het product of de verpakking.
 • Eisen voor vertegenwoordiging binnen de EU: Aanbieders van buiten de EU dienen een vertegenwoordiger binnen de EU te hebben voor een betere handhaving van de regels.
 • Efficiëntere terugroepacties en verbeterde coördinatie: Snellere terugroepacties en duidelijkere eisen voor technische documentatie zijn ook onderdeel van de nieuwe regelgeving.

De GPSR is per 12 juni 2023 in werking getreden, met een overgangsperiode tot 13 december 2024. Daarna is de GPSR definitief.

Lees meer:


mountain range with terraces

De impact van de EU Critical Raw Materials Act (CRMA) op het importeren uit Azië

Dit artikel biedt een grondige analyse van deze nieuwe wetgeving en levert praktische stappen voor Europese importeurs om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Lees meer

Compliance en risicomanagement

Om aan de GPSR te voldoen, is het essentieel voor importeurs om hun due diligence (gedegen onderzoek) processen aan te scherpen. Dit houdt in:

 • Het continu bijwerken van risicobeoordelingen.
 • Zorgen voor compliance van leveranciers.
 • Het opzetten van betrouwbare kwaliteitscontroles.

Impact op importeurs binnen en buiten de EU

EU-importeurs die producten importeren, moeten zorgen voor uitgebreide technische documentatie en traceerbaarheid van hun producten. Niet-EU-importeurs, zoals die uit de VS, VK, en China, moeten ook voldoen aan de GPSR, inclusief het aanstellen van een EU-vertegenwoordiger. Westwood kan niet-EU-importeurs bijstaan als geautoriseerde vertegenwoordiger en hun producten controleren op compliance.

Actieplan voor importeurs

 1. Voer een grondige risicoanalyse uit: Bekijk je huidige producten en leveranciers kritisch en zoek naar mogelijke risico's voor productveiligheid en documenteer dit.
 2. Werk samen met sourcing agents: Zoek naar experts met kennis van de GPSR.
 3. Zorg voor volledige productdocumentatie: Onmisbaar voor compliance.
 4. Implementeer traceerbaarheidssystemen: Wees altijd op de hoogte van waar je producten zich bevinden zodat je ze kunt terugroepen indien nodig.
 5. Train je personeel: Kennis van GPSR-eisen is van groot belang.

Conclusie

De GPSR markeert een significante verandering in de aanpak van productveiligheid binnen de EU. Voor importeurs betekent dit een noodzaak om processen en supply chain management proactief aan te passen. Met de juiste voorbereiding en begrip van de nieuwe regels, kun je niet alleen compliance garanderen maar ook je toewijding aan productveiligheid en consumentenbescherming versterken.

Heb je hulp nodig bij het aanpassen aan de nieuwe GPSR?

 Neem contact op met onze specialisten voor deskundig advies en ondersteuning. Zorg dat je volledig voorbereid bent op de nieuwe General Product Safety Regulation (GPSR).

Deel deze post
Archiveren
EU-richtlijnen over microplastics: Impact op sourcing in China
Wat de toekomstige restricties op microplastics betekenen voor importeurs van speelgoed en andere producten uit China