Quality control: alles wat je moet weten over kwaliteitscontroles

Naar perfectie streven: de sleutelrol van kwaliteitscontrole in bedrijfsgroei en klanttevredenheid

Kwaliteitscontrole is een cruciaal aspect binnen de productieketen, essentieel voor het waarborgen van de integriteit en betrouwbaarheid van producten. Bij internationale productieprocessen, waar diverse culturen, talen en standaarden samenkomen, speelt de kwaliteitscontrole een sleutelrol in het overbruggen van de kloof tussen verwachting en realiteit. In deze blog vertellen we je meer over het landschap van kwaliteitscontroles, van de initiële conceptfase tot aan het eindproduct. We duiken in de methodieken, uitdagingen en best practices die komen kijken bij het handhaven van kwaliteitsstandaarden in diverse productieomgevingen, met speciale aandacht voor het sourcingproces in Azië.

De kunst van kwaliteit

Kwaliteitscontrole wordt vaak genoemd, maar de volledige betekenis ervan is niet altijd duidelijk. Het is meer dan slechts het afvinken van punten op een lijst. Het is een zorgvuldig proces waarbij aandacht, precisie, en een grondig begrip van kwaliteit centraal staan. Dit proces start al bij het eerste ontwerp en loopt door tot ver na de levering aan de klant. Kwaliteitscontrole is een voortdurende dialoog tussen de ontwerper, de producent en de consument, en staat symbool voor de belofte van betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Het speelt een cruciale rol in het behouden van het klantvertrouwen en de integriteit van het merk.

Wat doet een kwaliteitsinspecteur precies?

Een kwaliteitsinspecteur, ook wel kwaliteitsmanager of inspecteur kwaliteit genoemd, is verantwoordelijk voor het nauwgezet onderzoeken van producten, materialen en productieprocessen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de gestelde normen en specificaties. Ze voeren visuele inspecties uit, meten producten op nauwkeurigheid, controleren materialen op kwaliteit en volgen strikte procedures om eventuele afwijkingen te detecteren. Het is hun taak om te waarborgen dat elk product dat de fabriek verlaat, perfect is en voldoet aan de verwachtingen van de klant. Kwaliteitsinspecteurs spelen een essentiële rol in het waarborgen van de integriteit van een merk en het handhaven van hoge normen van productkwaliteit.

Lees meer:


a man holding a cup of coffee and some snacks

Wat is Private Label? - Een eigen merk importeren uit Azië

In deze blog gaan we dieper in op het concept van private label import uit Azië, de voordelen ervan voor jouw bedrijf, en essentiële overwegingen voor het succesvol implementeren van deze strategie.

Lees meer

Welke soorten inspecties zijn er?

Bij Westwood Sourcing nemen we een kwaliteitsaudit uiterst serieus en bieden we een breed scala aan productcontroles en inspecties om de integriteit van jouw producten te waarborgen. Vanaf de allereerste productie bieden we de 'First Article Check' aan, waarbij we het eerste product exemplarisch controleren om te verzekeren dat de productie aan de gestelde normen voldoet. Tijdens het productieproces voeren we 'During Production Checks' uit om continuïteit in kwaliteit te waarborgen en tijdig in te grijpen indien nodig. Vóór verzending ondergaan producten een 'Pre-Shipment Inspection' of 'Final Random Inspection' om te bevestigen dat de volledige partij aan de vereisten voldoet. Bovendien zorgen we met de 'Container Loading Check' of 'Loading Supervision' dat de goederen correct en veilig worden geladen voor transport. Tot slot voeren we 'Factory Audits' uit om de productiefaciliteiten te beoordelen en te verzekeren dat ze voldoen aan onze strenge normen voor kwaliteit en duurzaamheid. Elk van deze stappen is cruciaal om te zorgen dat de producten die wij sourcen niet alleen voldoen aan de verwachtingen van onze klanten, maar ook bijdragen aan een verantwoordelijke en duurzame productieketen.

Kwaliteitscontrole checklist

Om ervoor te zorgen dat alle producten uit Azië van de klanten van Westwood Sourcing voldoen aan onze hoge standaarden, hanteren we de volgende kwaliteitscontrole checklist:

 • Materiaalverificatie
  ​- Overeenstemming met specificaties
  - Kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal
 • Ontwerpcontrole
  - Naleving van de ontwerpspecificaties
  - Esthetische inspectie en afwerking
 • Functionele tests
  - Werkzaamheid en prestatie onder standaard gebruiksomstandigheden
  - Levensduur en betrouwbaarheidstests
 • Verpakkingsinspectie
  - Geschiktheid en sterkte van de verpakking
  - Correcte labeling en barcodes
 • Vakmanschap
  - Nauwkeurigheid en consistentie in productie
  - Afwezigheid van defecten en schade
 • Veiligheidscontroles
  - Voldoen aan internationale veiligheidsnormen
  - Controle op schadelijke stoffen en materialen
 • Regelgeving en certificering
  - Naleving van lokale en internationale regelgeving
  - Beschikbaarheid van vereiste certificaten
 • Milieu-impact
  - Beoordeling van de milieuvriendelijkheid van het productieproces
  - Duurzaam gebruik van materialen en middelen

Deze checklist wordt strikt gevolgd bij elke stap van het sourcingproces om ervoor te zorgen dat de producten niet alleen voldoen aan de verwachtingen van onze klanten, maar ook onze toewijding aan ethisch en duurzaam ondernemen weerspiegelen.

Lees meer:


body of water beside city

Sourcing in China: Jouw gids naar succesvol inkopen in China

Met zijn enorme productiecapaciteit, brede scala aan industrieën en gunstige prijzen, blijft China een van de meest aantrekkelijke markten voor inkoop. Dit artikel is bedoeld om bedrijven te begeleiden bij het efficiënt en succesvol sourcen in China.

Lees meer

Meest voorkomende fouten tijdens kwaliteitscontroles

Bij kwaliteitscontroles sluipen er soms fouten in die het hele proces kunnen ondermijnen. Enkele van de meest voorkomende fouten zijn:

 • Onvoldoende specificaties
  Niet duidelijk gedefinieerde of onvolledige specificaties leiden tot verwarring en inconsistenties in het eindproduct.

 • Communicatiegebreken
  Gebrekkige communicatie tussen de verschillende afdelingen kan leiden tot misverstanden en fouten in het productieproces.

 • Overmatig vertrouwen in steekproeven
  Een te beperkte steekproefgrootte kan resulteren in het over het hoofd zien van cruciale gebreken.

 • Negeren van feedback
  Het niet serieus nemen of negeren van feedback van klanten of de productievloer kan leiden tot herhaalde fouten.

 • Verouderde procedures
  Het vasthouden aan verouderde kwaliteitscontroleprocedures kan inefficiënt zijn en de detectie van fouten lastiger maken.

 • Onvoldoende opleiding
  Medewerkers die niet goed zijn opgeleid in kwaliteitscontrolepraktijken kunnen essentiële gebreken over het hoofd zien.

 • Gebrek aan continue verbetering
  Het niet voortdurend evalueren en verbeteren van het kwaliteitscontroleproces kan leiden tot stagnatie en verminderde productkwaliteit.

Lees meer:


Wat is AQL?

In dit blog gaan we dieper in op wat AQL betekent, hoe het wordt toegepast, en waarom het zo belangrijk is voor kwaliteitscontroles.

Lees meer

De kosten van quality control: investering of uitgave?

Bij het overwegen van kwaliteitscontrole rijst vaak de vraag: wat zijn de kosten en zijn ze de moeite waard? Het is belangrijk om te begrijpen dat kwaliteitscontrole een investering is in de toekomst van jouw bedrijf. Ja, er zijn kosten verbonden aan het implementeren van rigoureuze kwaliteitsprocedures, zoals het inhuren van gekwalificeerde inspecteurs, het aanschaffen van technologische apparatuur en het uitvoeren van tests. Echter overtreffen de voordelen op de lange termijn ruimschoots deze initiële kosten. Door middel van kwaliteitscontrole minimaliseer je het risico op productiefouten en defecten die anders tot dure terugroepacties en klachten zouden leiden. Bovendien draagt het bij aan het behouden van een positieve reputatie en het winnen van het vertrouwen van klanten, wat op zijn beurt leidt tot grotere omzet en groei.

Hoe wij kunnen helpen

Bij Westwood Sourcing begrijpen we de uitdagingen die komen kijken bij het handhaven van de hoogste kwaliteitsstandaarden. Ons team van deskundigen staat klaar om deze uitdagingen samen met jou aan te gaan en te overwinnen. Met onze diepgaande kennis en ervaring in kwaliteitscontroles in bijvoorbeeld China en Vietnam bieden we een reeks diensten aan die zijn ontworpen om elk aspect van jouw productieproces te optimaliseren. Zo kunnen we niet alleen de kwaliteitscontrole uit handen nemen, maar ook de gehele sourcing. Samen zorgen we ervoor dat jouw producten niet alleen voldoen aan de verwachtingen, maar deze keer op keer overtreffen. 

Heb je hulp nodig kwaliteitscontroles in China

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Deel deze post
Labels
Archiveren
Wat is Private Label? - Een eigen merk importeren uit Azië
Van idee tot markt: Jouw gids voor private label succes uit Azië