Chinees Nieuwjaar 2024: Importeren uit China in Het Jaar van de Draak

Het Jaar van de Draak – Betekenis, cultuur en impact op import

De betekenis van Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar ( 春节 chūnjié), ofwel het Lentefestival en afgekort als CNY, is meer dan slechts een feestdag in China; het is een diepgeworteld cultureel fenomeen met een significante impact op zowel het persoonlijke als zakelijke leven in China en ver daarbuiten. In 2024 begint dit belangrijke evenement op 10 februari, en het markeert de aanvang van het Jaar van de Draak. De viering duurt officieel 15 dagen en eindigt met het Lantaarnfestival (元宵节; pinyin: Yuánxiāo jié), maar weken daarvoor vertrekken arbeiders al uit de fabriek, waardoor de capaciteit sterk terugloopt.

Bron: REUTERS/Stringer Hangzhou Oost treinstation tijdens Chinees Nieuwjaar.

Cultureel belang van Het Jaar van de Draak

Het Chinees Nieuwjaar is een tijd van familie, traditie en culturele ceremonies. Een cruciaal aspect van de viering is de massamigratie van arbeiders, die vanuit stedelijke centra aan de oostkust terug naar hun geboortedorpen in het binnenland om met familie het nieuwjaar te vieren. Deze Chūnyùn (春运, Reisdrukte voor het Lentefestival) periode is de grootste jaarlijkse menselijke migratie ter wereld en leidt tot een tijdelijke stilstand van normale bedrijfsactiviteiten in China. Voor veel arbeiders is Chinees Nieuwjaar het enige moment om bij hun ouders en kind(eren) te zijn, omdat ze het hele jaar werken en verblijven in de fabrieken.

Historisch gezien werd de Chinese draak geassocieerd met de keizer van China en gebruikt als symbool om de imperiale macht te vertegenwoordigen. Er werd geloofd dat mensen die werden geboren in een Jaar van de Draak voorbestemd zijn voor geluk en grootsheid. Eerdere studies hebben aangetoond dat de vruchtbaarheidscijfers toenemen in Jaren van de Draak.

Effecten: importeren uit China

Voor importeurs betekent Chinees Nieuwjaar een periode van vertraging en onzekerheid. Fabrieken en kantoren sluiten vaak voor een langere periode, wat leidt tot vertragingen in productie en logistiek. Veel importeurs willen op het laatste moment nog hun zendingen verscheept krijgen, waardoor er een grote kans bestaat op het afraffelen van orders door de fabriek. 

Naast deze punten zijn de prijzen van containertransport vanuit China tradioneel op hun hoogst.

Het is daarom essentieel voor importeurs om zich bewust te zijn van deze onderbrekingen en hun plannen dienovereenkomstig aan te passen.

Lees ook


Crisis in de Rode Zee

Recente aanvallen door de Houthi-rebellen in Jemen hebben de containercarriers ertoe doen besluiten om niet meer via de Rode Zee en het Suez-Kanaal te varen.

Lees meer

Planning van productie rond Chinees Nieuwjaar 2024

Efficiënte planning rondom Chinees Nieuwjaar is cruciaal. Importeurs wordt geadviseerd om ruim voor de viering hun orders te laten verschepen en rekening te houden met extra tijd voor productie en verzending. Na de vakantieperiode kunnen er extra vertragingen optreden, aangezien fabrieken tijd nodig hebben om hun werkzaamheden te hervatten en eventuele nieuwe arbeidskrachten in te werken. Een aanzienlijk deel van de arbeiders keert namelijk niet terug, omdat ze een beter aanbod bij een andere fabriek krijgen. Kort gezegd; het kan zomaar zijn dat er twee maanden helemaal niets gebeurt.

Conclusie

Chinees Nieuwjaar 2024, het Jaar van de Draak, biedt een kans om de rijke culturele tradities van China te waarderen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor importeurs uit China. Een strategische planning en een begrip van de culturele betekenis van dit festival zijn essentieel voor het succesvol navigeren door de uitdagingen die deze periode met zich meebrengt.

Staat jouw bedrijf voor de uitdaging om rond Chinees Nieuwjaar uit China te importeren?

Staat jouw bedrijf voor de uitdaging om rond Chinees Nieuwjaar uit China te importeren? Westwood biedt gespecialiseerde ondersteuning en strategisch advies om je te helpen navigeren door de complexiteiten van deze periode. Neem contact met ons op voor deskundige hulp bij het plannen en beheren van je importactiviteiten, zodat je productie en leveringen soepel en tijdig verlopen.  

Deel deze post
Archiveren
China introduceert visumvrije regeling voor Nederlanders
Visumvrij reizen creëert kansen voor toerisme en zaken