Navigeren door compliance: Essentiële richtlijnen voor het importeren uit China

Meester in compliance: Jouw gids voor risicovrij importeren uit China

Het importeren uit China biedt enorme kansen voor bedrijven wereldwijd, maar het vereist ook een diepgaand begrip van en naleving van diverse compliance-regels. In deze blog verkennen we de belangrijkste aspecten van compliance die elke importeur moet kennen, van regelgeving en standaarden tot beste praktijken voor een efficiënte en probleemloze import.

De kern van compliance bij het importeren uit China

Compliance gaat over het voldoen aan wettelijke en ethische normen in internationale handel. Dit omvat alles van productveiligheid en -kwaliteit tot arbeidsomstandigheden in fabrieken.

Jaarlijks worden er in de EU duizenden producten uit de handel genomen, vanwege overtreding van wetten. Denk daarbij aan risico's bij gebruik, te hoge chemische waarden of ondeugdelijkheid. 

Kijk ook eens op de site van EU, Safety Gate, voor een beeld van de meest recente recalls en bij welke producten een recall het vaakst voorkomt:

safety gate logo

Belangrijke compliance-aspecten om te overwegen

 1. Productveiligheid en kwaliteit
  Zorg ervoor dat de geïmporteerde producten voldoen aan zowel Chinese als bestemmingsland-specifieke veiligheidsnormen en kwaliteitsvereisten.

 2. Intellectueel eigendom
  Wees waakzaam voor inbreuken op intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten en handelsmerken.

 3. Milieuwetgeving
  Begrijp de milieuwetgeving die van toepassing is op uw producten en zorg ervoor dat uw Chinese leveranciers deze ook naleven.

Compliance in de praktijk: Wat te doen?

 • Due diligence
  Voer grondig onderzoek uit naar potentiële Chinese leveranciers om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan alle relevante compliance-eisen.

 • Contracten en overeenkomsten
  Zorg ervoor dat alle compliance-eisen duidelijk zijn opgenomen in contracten en overeenkomsten met Chinese leveranciers.

 • Regelmatige audits en Inspecties
  Voer regelmatig audits en inspecties uit bij uw leveranciers om naleving te garanderen en mogelijke risico's te identificeren.

Lees meer:


person holding black and white star wars r 2 d 2 toy

Quality control: alles wat je moet weten over kwaliteitscontroles

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het belang van kwaliteitscontroles wanneer je gaat importeren uit China.

Lees meer

Uitdagingen bij compliance

 • Culturele verschillen en taalbarrières
  Deze kunnen leiden tot misverstanden en fouten. Het werken met (lokale) experts of tolken kan helpen deze problemen te overbruggen.

 • Veranderende wetgeving
  Regelgeving kan snel veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Conclusie

Het navigeren door het complexe landschap van compliance bij het importeren uit China kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding is het goed te doen. Door aandacht te besteden aan de bovengenoemde aspecten en actief samen te werken met je Chinese partners, kun je ervoor zorgen dat je importprocessen soepel en zonder compliance-problemen verlopen.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit China? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om het importeren uit China succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Deel deze post
Archiveren
Het belang van gedetailleerde productspecificaties bij het importeren uit Azië
Hoe effectieve productspecificaties jouw importsucces kunnen beïnvloeden