Wat zijn incoterms 2020?

Een korte uitleg

In de wereld van internationale handel worden tal van termen en afkortingen gebruikt die essentieel zijn voor het stroomlijnen van transacties en het definiëren van de rechten en plichten van kopers en verkopers. Een van de meest cruciale sets van deze termen zijn de Incoterms, en in dit artikel duiken we dieper in de incoterms 2020, de meest recente versie.

Wat zijn incoterms 2020?

Incoterms, een samentrekking van "International Commercial Terms", zijn een set van internationale standaardtermen die worden gebruikt in internationale en binnenlandse contracten voor de verkoop van goederen. Ze zijn bedoeld om duidelijkheid te scheppen over taken, kosten en risico's die betrokken zijn bij de levering van goederen van de ene naar de andere partij.


De evolutie van incoterms 2020

De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) introduceerde voor het eerst Incoterms in 1936. Sindsdien zijn ze meerdere keren herzien om te voldoen aan de veranderende mondiale handelspraktijken. De laatste revisie vond plaats in 2020, vandaar de term "incoterms 2020".

Incoterms 2020: De Belangrijkste veranderingen

Incoterms 2020 heeft enkele belangrijke updates en wijzigingen ten opzichte van de vorige versie, incoterms 2010. Een paar van de belangrijkste veranderingen zijn:

  1. DAT naar DPU: De term "Delivered at Terminal" (DAT) is vervangen door "Delivered at Place Unloaded" (DPU). Dit betekent dat de verkoper nu verantwoordelijk is voor het lossen van de goederen op de overeengekomen plaats van bestemming.
  2. Verzekering onder CIF en CIP: Er zijn nieuwe niveaus van verzekeringsdekking in Incoterms 2020 geïntroduceerd voor de regels Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage and Insurance Paid To (CIP).
  3. Beveiligingsvereisten: Er is meer nadruk gelegd op beveiligingsgerelateerde vereisten binnen de transportketen.

De 11 incoterms 2020

De Incoterms 2020 bestaat uit 11 termen, ingedeeld in twee categorieën:

  • Regels voor elk vervoermiddel: EXW, FCA, CPT, CIP, DPU, DAP, DDP
  • Regels voor zee- en binnenwatervervoer: FAS, FOB, CFR, CIF

Elke term vertegenwoordigt een duidelijke set verantwoordelijkheden tussen de koper en de verkoper. Hierover later meer.

Lees meer:


De betekenis van FCA incoterms 2020

In deze blog duiken we in de wereld van de FCA incoterms, verduidelijken we hun betekenis en bespreken we hoe ze van invloed zijn op exporteurs en importeurs wereldwijd.

Lees meer

Waarom zijn incoterms belangrijk?

Het gebruik van incoterms zorgt voor uniformiteit in contracten en vermindert de onzekerheden die kunnen voortvloeien uit verschillende interpretaties van dergelijke termen in verschillende landen. Ze bieden duidelijkheid en verminderen het risico op juridische complicaties.

Conclusie

Incoterms 2020 blijft een essentiële gids voor internationale verkopers en kopers. Door de rechten en plichten van elke partij duidelijk te definiëren, helpen ze om de complexiteiten van internationale handelstransacties te vereenvoudigen. Als je betrokken bent bij internationale handel, is het cruciaal om vertrouwd te raken met deze termen en te begrijpen hoe ze je transacties kunnen beïnvloeden.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit China, India of Vietnam? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om jouw importeren uit China, India of Vietnam succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!


Deel deze post
Labels
Archiveren
Navigeren door compliance: Essentiële richtlijnen voor het importeren uit China
Meester in compliance: Jouw gids voor risicovrij importeren uit China