FCA incoterms 2020 in import en export

Een uitleg van een minder bekende incoterm

In de wereld van internationale handel zijn incoterms (International Commercial Terms) cruciaal voor het duidelijk definiëren van verantwoordelijkheden tussen kopers en verkopers. Onder deze incoterms speelt FCA (Free Carrier) een belangrijke rol. In deze blog duiken we in de wereld van de FCA incoterms, verduidelijken we hun betekenis en bespreken we hoe ze van invloed zijn op exporteurs en importeurs wereldwijd.

Wat zijn FCA incoterms en wat is hun betekenis?

FCA, met als betekenis "Free Carrier", is een internationaal gebruikte handelsterm die aangeeft dat de verkoper verantwoordelijk is voor het leveren van de goederen, klaar voor export, aan een door de koper aangewezen vervoerder op een gespecificeerde locatie. Het moment dat de goederen aan de vervoerder worden overgedragen, gaat de verantwoordelijkheid over van de verkoper naar de koper.

freight trains in india

Waarom zijn FCA incoterms belangrijk?

 1. Duidelijkheid in verantwoordelijkheden: FCA Incoterms maken duidelijk wie verantwoordelijk is voor de goederen op elk punt van de leveringsketen, wat helpt bij het voorkomen van misverstanden en geschillen.
 2. Flexibiliteit voor kopers en verkopers: FCA biedt flexibiliteit, omdat de koper de vrijheid heeft om zijn eigen vervoer te regelen en de kosten te beheersen.
 3. Geschikt voor verschillende transportmodi: FCA is toepasbaar op alle soorten transport, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel binnenlandse als internationale handel.

Belangrijke overwegingen bij FCA incoterms

 • Verzekeringskwesties: Onder FCA is de koper verantwoordelijk voor de verzekering zodra de goederen zijn overgedragen aan de vervoerder.
 • Export- en importformaliteiten: De verkoper is verantwoordelijk voor de exportformaliteiten, terwijl de koper de importformaliteiten moet regelen.
 • Risico-overdracht: Het is cruciaal voor zowel kopers als verkopers om precies te begrijpen wanneer het risico overgaat en wie verantwoordelijk is voor de goederen op elk punt van het transport.

Praktijkvoorbeeld: FCA incoterms bij het importeren uit India

Laten we een specifiek voorbeeld nemen om de toepassing van FCA Incoterms te illustreren: Stel je voor dat je goederen importeert uit het binnenland van India. De fabrikant, gevestigd in het binnenland, is verantwoordelijk voor het leveren van de goederen aan het vrachttreinstation in New Delhi. Dit is het punt waar de verantwoordelijkheid van de verkoper eindigt en die van de koper begint.

Stappen in het proces:

 1. Levering door fabrikant: De fabrikant zorgt voor het transport van de goederen naar het treinstation in New Delhi. Alle risico's en kosten tot aan dit punt zijn voor rekening van de fabrikant.
 2. Overdracht van verantwoordelijkheid: Zodra de goederen het treinstation in New Delhi bereiken en aan de vervoerder (in dit geval de treindienst) zijn overgedragen, verschuift de verantwoordelijkheid naar de koper. Dit omvat de risico's van verlies of schade aan de goederen vanaf dit punt.
 3. Transport naar Nava Sheva: De koper regelt en betaalt het vervoer van de goederen per trein van New Delhi naar de haven van Nava Sheva. De koper draagt ook de verantwoordelijkheid voor eventuele schade of verliezen tijdens dit transport.
 4. Verzending over zee: Eenmaal aangekomen in Nava Sheva, regelt de koper de verdere verzending van de goederen, inclusief het laden op een schip. De koper is verantwoordelijk voor alle kosten en risico's vanaf het treinstation in New Delhi tot aan de eindbestemming.
Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten


Belangrijke punten in dit voorbeeld:

 • Risico-overdracht in New Delhi: Het is cruciaal dat de koper en verkoper duidelijk afspreken en begrijpen dat het risico overgaat zodra de goederen zijn geleverd aan het eerste transportmiddel (de trein) in New Delhi.
 • Verzekering en compliance: De koper moet zorgen voor adequate verzekering vanaf het moment van overdracht in New Delhi en moet voldoen aan alle import- en exportregelgeving.

Dit praktijkvoorbeeld benadrukt hoe FCA Incoterms duidelijkheid bieden over verantwoordelijkheden, risico's en kosten in internationale handelstransacties. Het helpt zowel kopers als verkopers om efficiënte en veilige overeenkomsten te sluiten bij het importeren van goederen uit het buitenland.

Lees meer:


a large cargo ship at a dock

Wat zijn incoterms 2020?

Incoterms definiëren de rechten en plichten van kopers en verkopers. In dit artikel duiken we dieper in de Incoterms 2020, de meest recente versie.

Lees meer

Conclusie

FCA Incoterms bieden een helder kader voor het regelen van transport en verantwoordelijkheden in internationale handelstransacties. Het begrijpen van deze voorwaarden is essentieel voor zowel kopers als verkopers om efficiënte en effectieve handelsovereenkomsten te sluiten. Door goed gebruik te maken van FCA Incoterms, kunnen bedrijven risico's minimaliseren en zorgen voor een soepel verloop van hun internationale handel.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit India? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om jouw import uit India succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!


Deel deze post
Labels
Archiveren
"Made in PRC" versus "Made in China": Betekenis, verschil en verplicht?
Een uitleg van de vermelding "Made in China" en "Made in PRC".