De betekenis van ESD en hoe je beschermt met PBM's

Hoe elektrostatische ontlading werkt en welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn.

ESD, of elektrostatische ontlading, is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien fenomeen dat serieuze schade kan veroorzaken aan elektronische componenten en apparatuur. In deze blog leggen we uit wat ESD precies is, wat de gevaren zijn, en hoe persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) kunnen helpen bij het voorkomen van ESD-gerelateerde problemen. Daarnaast bespreken we de relevante EN-normen die van toepassing zijn op ESD PBM's. Het begrijpen van ESD en de juiste beschermingsmaatregelen kan aanzienlijke voordelen bieden. Laten we beginnen met de basisprincipes van ESD.

Wat is de betekenis van ESD?

ESD staat voor elektrostatische ontlading. Dit treedt op wanneer elektriciteit plotseling overspringt tussen twee voorwerpen die elektrisch geladen zijn. Dit kan gebeuren door aanraking, kortsluiting, of wanneer de isolatie tussen de objecten doorbroken wordt. Alledaagse activiteiten zoals over een tapijt lopen of een metalen voorwerp aanraken kunnen ESD veroorzaken. Het gevaar van ESD ligt in de schade die het kan aanrichten aan elektronische apparaten en onderdelen.

spark

Gevaren van ESD

De gevaren van ESD zijn divers en kunnen variëren van kleine storingen tot volledige uitval van apparatuur. Dit kan leiden tot hoge kosten voor reparatie of vervanging, en in sommige gevallen tot veiligheidrisico's. Zelfs een kleine ontlading, die vaak onopgemerkt blijft door mensen, kan voldoende zijn om gevoelige elektronische onderdelen te beschadigen of vernietigen. De gevolgen kunnen vooral ernstig zijn in sectoren zoals de elektronica-industrie en de gezondheidszorg. Het is daarom van  belang om maatregelen te nemen ter bescherming tegen ESD.

ESD bescherming en preventie

Het beschermen tegen en het voorkomen van ESD is van belang in omgevingen waar elektronische componenten worden gebruikt. Hier komen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) om de hoek kijken. PBM's zijn speciaal ontworpen om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen en af te voeren. Dit helpt om elektrostatische ontladingen te minimaliseren. Het gebruik van PBM's kan aanzienlijk bijdragen aan de veiligheid en efficiëntie op de werkvloer.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) tegen ESD

PBM's spelen een grote rol in het beschermen tegen ESD. Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte PBM's. Elk van deze hulpmiddelen voldoet aan strikte EN-normen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen. Bijvoorbeeld, EN 61340-5-1 is een belangrijke norm voor ESD-beheersing in gevoelige omgevingen. Daarnaast is EN 1149-5 een norm voor beschermende kleding die elektrostatische eigenschappen moet bezitten.

esd clothing

ESD kleding

ESD veilige kleding is ontworpen om elektrostatische lading te voorkomen. Dit omvat jassen, broeken en overalls gemaakt van geleidende materialen die statische elektriciteit verspreiden en zo het risico op ESD verminderen. Deze kledingstukken voldoen aan EN 1149-5, wat betekent dat ze voldoen aan de Europese normen voor ESD bescherming. Het dragen van ESD veilige kleding is belangrijk in omgevingen waar de kleinste ontlading grote gevolgen kan hebben. Het helpt niet alleen de apparatuur te beschermen, maar ook de werknemers zelf.

ESD schoenen en werkschoenen

ESD schoenen en werkschoenen zijn speciaal ontworpen om statische elektriciteit af te voeren naar de grond. Dit helpt om de opbouw van statische lading op het lichaam te voorkomen en daarmee het risico op elektrostatische ontlading te minimaliseren. Deze schoenen voldoen aan de EN 61340-normen, wat garandeert dat ze effectief zijn in het verminderen van ESD-risico's. Het gebruik van ESD schoenen is van belang in sectoren zoals de elektronica-industrie en laboratoria. Ze zorgen voor een veilige en gecontroleerde werkomgeving.

icons

EN 1449 en EN 16350

Het icoon dat vereist wordt door zowel EN 1149 (kleding) als EN 16350 (handschoenen) bestaat uit een bliksemschicht van de bron (bolletje) naar de grond (horizontale streep). Het wordt geplaatst in het label of op het product.

ESD icoon

Het ESD-icoon is een driehoek met een hand die iets kleins pakt, wat waarschuwt voor elektrostatische ontladingen. Dit symbool geeft aan dat speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn om schade aan gevoelige elektronische componenten te voorkomen.

ESD handschoenen

ESD handschoenen zijn gemaakt van materialen die statische elektriciteit niet opbouwen en zijn belangrijk voor het hanteren van gevoelige elektronische componenten. Ze voldoen aan de EN 16350-norm, die specifiek gericht is op ESD veilige handschoenen. Deze handschoenen zijn ontworpen om de kans op ESD te minimaliseren bij het werken met delicate apparatuur, zoals bijvoorbeeld computerchips. Het gebruik van ESD handschoenen kan helpen bij het voorkomen van kostbare schade aan elektronische onderdelen. Bovendien bieden ze comfort en bescherming voor de gebruiker.

Lees meer:


atex icon

Alles over ATEX: Veiligheid voorop

In deze blog behandelen we de basis van ATEX, onderzoeken we wanneer deze richtlijnen van toepassing zijn, welke producten onder de ATEX-normen vallen, en hoe deze producten gecertificeerd kunnen worden.

Lees meer

Conclusie

ESD is een serieus probleem in vele industrieën, maar met de juiste kennis en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals ESD veilige kleding, schoenen en handschoenen, kan de impact van elektrostatische ontlading sterk verminderd worden. Door het implementeren van ESD bescherming en preventiemaatregelen kan men niet alleen de levensduur van elektronische apparatuur verlengen, maar ook de veiligheid op de werkvloer vergroten. Het naleven van EN-normen zoals EN 61340, EN 1149-5 en EN 16350 is daarbij erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de PBM's voldoen aan de hoogste standaarden voor veiligheid en effectiviteit. Door deze maatregelen te volgen, kan men een veilige en efficiënte werkomgeving creëren.

Heb je hulp nodig bij het certificeren van ESD producten?

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Deel deze post
Archiveren
Meubels importeren uit Indonesië: Houtsoorten, certificeringen en productieclusters
Een gedetailleerde gids voor succesvolle meubelimport uit Indonesië