Leer en duurzaamheid: Een kritische blik op leren schoenen importeren

Het balanceren van kwaliteit en milieuverantwoordelijkheid

Terwijl leer al lang een favoriet materiaal is in de schoenenindustrie, brengt het ook belangrijke duurzaamheidsvraagstukken met zich mee. In deze blog onderzoeken we het leerproductieproces, de verschillende soorten leer en hun milieu-impact, en belichten we de uitdagingen en innovaties binnen de sector vanuit een duurzaamheidsperspectief.

Leerproductie: Het proces en de impact op het milieu 

De productie van leer is een complex proces dat vakmanschap en precisie vereist:

 1. Voorbereiding van de huid: Het proces begint met de huid van dieren, meestal runderen, schapen, geiten of varkens. Deze huiden worden gereinigd en onthaard.
 2. Looiproces: De huiden worden dan gelooid, een chemisch proces dat het leer conserveert en verhardt. Dit kan gebeuren via plantaardig looien, waarbij tannines uit plantaardige materialen worden gebruikt, of door chroomlooien, waarbij chroomzouten worden gebruikt voor een sneller proces.
 3. Kleuring en afwerking: Na het looien wordt het leer gekleurd en afgewerkt. Dit kan variëren van een eenvoudige polish tot complexe behandelingen voor verschillende texturen en glans.

Met name het looien van het leer is een vervuilende aangelegenheid:

 1. Milieubelasting: Traditionele looiprocessen, vooral chroomlooien, kunnen leiden tot zware metalenvervuiling. Ook draagt de leerindustrie bij aan CO2-uitstoot en waterverbruik.
 2. Dierenwelzijn: Ethiek rondom dierenwelzijn is een andere belangrijke overweging, aangezien leer afkomstig is van dierenhuiden.

leather shoe

Soorten leer en duurzaamheidsaspecten

Elk type leer heeft zijn eigen duurzaamheidsprofiel:

 1. Volnerfleer: Hoewel duurzaam in gebruik, roept het vragen op over de bron van de huiden en het looiproces.
 2. Gerecycled leer: Een milieuvriendelijker alternatief, gemaakt van restjes leer, maar met vragen over de bindmiddelen die gebruikt worden.
 3. Veganistisch leer: Gemaakt van synthetische of plantaardige materialen, biedt het een dierenwelzijnsvriendelijk alternatief, maar kan het synthetische leer milieuonvriendelijk zijn door het gebruik van plastics.

Lees ook:


Turkey flag on pole with bell

Schoenen importeren uit Turkije

In dit artikel zoomen we in op het importeren van schoenen uit Turkije en hoe zich dat verhoudt tot het importeren uit China, India en Vietnam.

Lees meer

Belangrijkste productiehubs van leren schoenen en duurzaamheidsinitiatieven

Verschillende landen zijn leiders in leerproductie, maar met variërende benaderingen van duurzaamheid:

 1. Italië en Spanje: Deze landen werken aan het verbeteren van duurzaamheid in leerproductie, met initiatieven voor schonere looiprocessen en beter afvalbeheer.
 2. India en Pakistan: Hier worstelen fabrikanten vaak met milieunormen, hoewel er stappen worden ondernomen om schonere technologieën te implementeren.
 3. Innovatieve hubs: Nieuwe spelers zoals Nederland en de VS experimenteren met biologisch afbreekbare en plantaardige leersoorten.

Conclusie

Terwijl leer een tijdloze keuze blijft voor schoenen, is het cruciaal om de milieu- en ethische implicaties ervan te overwegen. De industrie staat voor uitdagingen met betrekking tot duurzaamheid, maar er zijn ook veelbelovende ontwikkelingen in alternatieve leermaterialen en milieuvriendelijkere productiemethoden. Als consument of producent is het belangrijk om geïnformeerde keuzes te maken die zowel de kwaliteit als de duurzaamheid in acht nemen.

Wil je duurzaam leren schoenen importeren uit Azië?

Neem contact met ons op voor meer inzicht en advies over duurzaam importeren uit Azië.


Deel deze post
Archiveren
Schoenen importeren uit Turkije: Een gids voor succes
Jouw complete gids voor de Turkse schoenenmarkt