Wat betekent EU-verordening 2016/425 voor importeurs van PBM?

De ins en outs van Europese regels voor het importeren van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

EU-verordeningen en conformiteitsbeoordeling in sourcing

Wanneer je betrokken bent bij sourcing in China of andere Aziatische landen en je wilt persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) importeren, dan kom je onvermijdelijk EU-verordening 2016/425 tegen. Deze verordening zorgt voor een standaardisatie van de veiligheidsnormen voor PBM-producten binnen de Europese Unie. Maar wat houdt deze regelgeving precies in, en hoe doorloop je als importeur de conformiteitsbeoordeling?

a close up of a working glove (PPE) holding equipment

Waarom is EU-verordening 2016/425 zo belangrijk?

Deze verordening is van essentieel belang omdat het zowel de consument als de werknemer beschermt. Het zorgt ervoor dat alle PBM-producten die in de EU worden verkocht, voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Dit gaat hand in hand met kwaliteitscontrole en traceerbaarheid, zodat zowel fabrikanten als importeurs aansprakelijk kunnen worden gehouden.

De vereisten van EU-verordening 2016/425 in detail

  1. Conformiteitsbeoordeling: Deze stap is cruciaal. Het is een grondig proces waarbij wordt gecontroleerd of een product voldoet aan de relevante EU-normen. Dit omvat niet alleen testen, maar ook inspecties en certificering.
  2. CE-markering: Zodra een product de conformiteitsbeoordeling heeft doorlopen, moet het voorzien worden van de CE-markering. Deze markering is een bevestiging dat het product aan alle gestelde eisen voldoet.
  3. Gebruikersinformatie: Een goede handleiding met uitgebreide informatie over correct gebruik, opslag en eventuele risico's is niet alleen een vereiste maar ook een ethische verantwoordelijkheid.
  4. Traceerbaarheid: Elk product moet zijn oorsprong kunnen traceren naar de oorspronkelijke fabrikant. Dit is van belang voor zowel kwaliteitscontrole als voor aansprakelijkheidsvragen.

Lees ook


Crisis in de Rode Zee

Recente aanvallen door de Houthi-rebellen in Jemen hebben de containercarriers ertoe doen besluiten om niet meer via de Rode Zee en het Suez-Kanaal te varen.

Lees meer

De onmisbare rol van de sourcing agent

Een sourcing agent is vaak het verlengstuk van je bedrijf op locatie. Met name als je bezig bent met sourcing in China of andere Aziatische markten, kan een sourcing agent je helpen bij het selecteren van betrouwbare leveranciers en het waarborgen van kwaliteitscontroles.

Heb je hulp nodig bij het importeren van PBM uit China of Azië?

Bij Westwood bieden we deskundige ondersteuning en begeleiding bij het inkopen van PBM uit Azië. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen importeren van kwalitatief hoogstaande beschermingsmiddelen uit China en andere landen in Azië.Deel deze post
Archiveren
Wat zijn de beste alternatieven voor importeren uit China in 2024?
Jouw gids voor het verkennen van nieuwe markten en kansen in Azië en daarbuiten