Westwood Sourcing aanwezig op de Circular Economy Night 2024 in Breda

Circulaire samenwerking op lokaal niveau.

Op 7 februari 2024 was Westwood Sourcing aanwezig bij de Circular Economy Night 2024 in Breda. Dit evenement, georganiseerd door Breda Circulair in samenwerking met de gemeente Breda, Rabobank Breda en REWIN, trok veel aandacht vanwege zijn belangrijke thema: circulaire samenwerking. De aanwezigheid was divers; van kleine- en grote bedrijven tot studenten en overheden. Dit event was ideaal voor iedereen die geïnteresseerd is in circulaire economie, of je nu een circulaire koploper bent of je eerste stappen wilt zetten.

Inspirerende sprekers: van Sander Schimmelpenninck tot Klaske Kruk 

Sander Schimmelpenninck, bekend als voormalig Quote-hoofdredacteur, trad op als keynote speaker en panelleider. Klaske Kruk, oprichter van Circularities en bekend van BNR, deelde haar expertise over hoe je circulaire economie in de praktijk kunt brengen.

Lokale voorbeelden van circulaire samenwerking

Een hoogtepunt van de avond was de presentatie door REWIN van regionale voorbeelden van circulaire samenwerking in West-Brabant. Belangrijke sprekers uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid, zoals Simone Thur van Bostik Benelux en Dirk Duis van ETAP Lighting, deelden hun ervaringen.

Lees meer:


assorted plastic bottles in black plastic bucket

Recycling, upcycling en downcycling: De drie pijlers van duurzaam afvalbeheer

In deze blog gaan we dieper in op wat deze termen betekenen, hoe ze van elkaar verschillen, en het belang van elk in het streven naar een duurzamere wereld.

Lees meer

De effecten van microplastics uit kleding

Voor de klanten van Westwood Sourcing was met name het gedeelte over microplastics in textiel interessant. 

Microplastics afkomstig van kleding vormen een groeiend milieuprobleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer we synthetische kleding, zoals die gemaakt van polyester of nylon, wassen, komen er minuscule plastic deeltjes vrij die in ons water terechtkomen. Deze microplastics zijn zo klein dat ze gemakkelijk door waterzuiveringsinstallaties glippen en uiteindelijk in rivieren, meren en oceanen belanden. Eenmaal in het aquatische milieu, worden deze microplastics opgenomen door het zeeleven, wat niet alleen een directe bedreiging vormt voor de gezondheid van waterdieren, maar ook voor de grotere voedselketen, inclusief de mens, aangezien deze deeltjes zich ophopen in de voedselketen. 

Bovendien kunnen deze microplastics giftige stoffen absorberen, waardoor ze nog schadelijker worden voor het milieu en de gezondheid. Het probleem met microplastics is dat ze bijna onmogelijk volledig te verwijderen zijn vanwege hun grootte en prevalentie. Dit roept vragen op over duurzaamheid en milieubescherming in de mode-industrie en benadrukt de noodzaak van innovatie in zowel kledingontwerp als afvalbeheer. Er is een groeiende vraag naar kleding die duurzamer is en minder afhankelijk van synthetische materialen, wat een kans biedt voor bedrijven om te innoveren in milieuvriendelijke kledingopties.

Wat is nodig voor verdere circulaire transitie? 

Een kernvraag van de avond was wat verschillende partijen van elkaar nodig hebben om de volgende stap in hun circulaire transitie te zetten. Dit zette aan tot boeiende discussies en inzichten over samenwerking in de circulaire economie.

Conclusie

Als bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid, was het voor Westwood Sourcing een eer om deel te nemen aan de Circular Economy Night 2024. We kijken uit naar toekomstige evenementen en naar het blijven delen van onze ervaringen en inzichten op het gebied van circulaire economie.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit India? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om het importeren uit India succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!Deel deze post
Archiveren
Cultuurverschillen overwinnen bij het importeren uit Pakistan
De rol van culturele inzichten in succesvolle handelsbetrekkingen, geïnspireerd door Gert Jan en Geert Hofstede