De nieuwe EN ISO 20345:2022 norm voor veiligheidsschoenen

De nieuwe norm voor veiligheidsschoenen uitgelegd.

Veiligheid op de werkplek is van cruciaal belang, en veiligheidsschoenen spelen hierin een sleutelrol. Met de recente introductie van de EN ISO 20345:2022 norm, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen en wijzigingen. Deze norm heeft belangrijke implicaties voor de veiligheid en het comfort van werknemers die dagelijks afhankelijk zijn van deze schoenen. In dit artikel verkennen we de belangrijkste vernieuwingen van de EN ISO 20345:2022 norm en geven we een gedetailleerd overzicht van wat deze veranderingen betekenen voor de veiligheid op de werkplek. Het begrijpen van deze updates is van vitaal belang voor zowel werkgevers als werknemers in sectoren waar veiligheidsschoenen een vereiste zijn.

Wat is de EN ISO 20345:2022 norm? 

De EN ISO 20345:2022 is de nieuwste standaard voor veiligheidsschoenen en vervangt de vorige versie uit 2011. Deze nieuwe norm introduceert strengere veiligheidseisen en biedt verbeterde bescherming voor de gebruikers. Het is ontworpen om ervoor te zorgen dat veiligheidsschoenen voldoen aan de hoogste normen van bescherming tegen diverse risico's op de werkplek. De update bevat nieuwe richtlijnen en specificaties die fabrikanten moeten volgen, wat resulteert in veiligere en meer betrouwbare producten voor de eindgebruiker. Door deze veranderingen kunnen werkgevers erop vertrouwen dat zij hun werknemers voorzien van de best mogelijke bescherming.


De belangrijkste veranderingen in de nieuwe norm 

De EN ISO 20345:2022 norm brengt een aantal significante wijzigingen met zich mee die de veiligheidsstandaarden voor schoenen verhogen:

  1. Slipweerstand (SR): De norm heeft de classificatie voor slipweerstand vereenvoudigd tot één uniforme standaard, SR. Dit maakt het eenvoudiger om de veiligheidsschoenen te beoordelen op hun prestaties op verschillende ondergronden.
  2. Perforatiebestendigheid: De nieuwe norm maakt onderscheid tussen verschillende materialen voor anti-perforatie tussenzolen, zoals staal en composiet, voor een nauwkeuriger niveau van bescherming.
  3. Waterdichtheid: De term WRU is vervangen door WPA, wat de waterafstotendheid van de schoen specificeert voor minstens 60 minuten, en biedt duidelijkheid over de mate van waterdichtheid.
  4. Slijtvastheid en overneus: De nieuwe norm legt meer nadruk op de duurzaamheid en slijtvastheid van de schoen, vooral met betrekking tot de overneus.
  5. Veiligheidsschoenen met een hak (LG): De introductie van een hak als aparte categorie in de norm erkent het belang van extra grip en stabiliteit in bepaalde werkomstandigheden.

Lees meer:


Wat betekent EU-verordening 2016/425 voor importeurs van PBM?

Wat houdt deze regelgeving precies in, en hoe doorloop je als importeur de conformiteitsbeoordeling?

Lees meer

Nieuwe veiligheidsklassen en aanvullende vereisten 

Met de EN ISO 20345:2022 norm worden nieuwe veiligheidsklassen geïntroduceerd, variërend van SB tot S7. Elk van deze klassen heeft specifieke vereisten die passen bij verschillende werkomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de juiste veiligheidsschoenen kunnen kiezen die precies aansluiten bij hun specifieke behoeften op de werkvloer. Daarnaast is er een uitbreiding van de mogelijke aanvullende vereisten van 12 naar 18, wat de aanpassingsmogelijkheden van veiligheidsschoenen aan specifieke werkomgevingen vergroot. Deze aanpassingen in de norm zorgen voor een hogere mate van bescherming en personalisatie in veiligheidsschoenen.

Conclusie 

De EN ISO 20345:2022 norm zet een nieuwe standaard voor veiligheidsschoenen, met een focus op verbeterde bescherming en aangepaste vereisten voor verschillende werkomgevingen. Deze veranderingen in de norm zijn een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer. Het is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om zich bewust te zijn van deze updates en te zorgen dat hun veiligheidsschoenen aan de nieuwste normen voldoen, om zo de beste bescherming in hun werkomgeving te garanderen.

Heb je hulp nodig bij het importeren uit India? 

Westwood Sourcing biedt gespecialiseerde ondersteuning en expertise om het importeren uit India succesvol en efficiënt te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!


Deel deze post
Archiveren
Hoe het wordt gemaakt: Disposable handschoenen
Van grondstof tot bescherming: het proces achter hoogwaardige disposable handschoenen