Hoe betrouwbaar is de Chinese webshop Temu?

De risico's en verantwoordelijkheden bij het importeren uit China via webshops als Temu en Aliexpress

Consumenten en kleine ondernemers zijn steeds vaker op zoek naar voordelige deals op platforms zoals TEMU, dat een groeiende naam heeft in Nederland. Met de belofte van een breed assortiment en lage prijzen, rijst de vraag: is TEMU betrouwbaar, of schuilt er gevaar in deze te-goed-om-waar-te-zijn aanbiedingen?

Importeren uit China: verborgen kosten

Wanneer je als consument of ondernemer kiest voor inkopen uit China via websites als TEMU, moet je rekening houden met meer dan alleen de aankoopprijs. Invoerrechten, belastingen en verzendkosten kunnen het totaalbedrag aanzienlijk verhogen. Daarnaast liggen er complexe vraagstukken op de loer rondom productveiligheid en ethiek, zoals kinderarbeid en de behandeling van Oeigoeren in de productieketen.

Lees meer:


white and yellow rabbit plush toy

Wat is de betekenis van een CE markering?

In dit blog leggen we uit wat de betekenis is van de CE markering, voor welke producten het geldt en waar je aan moet voldoen.

Lees meer

Productveiligheid en EU-compliance

Europese importeurs dragen de last van verantwoordelijkheid voor de producten die zij de EU binnenbrengen. Het is essentieel dat de producten, waaronder speelgoed en elektronica, voldoen aan de strikte EU-normen en voorzien zijn van een CE-certificaat, wat aantoont dat ze getest zijn en veilig bevonden. Echter, veel producten verkocht op TEMU en vergelijkbare sites zoals AliExpress, worden niet altijd getest volgens deze normen, terwijl dit logo er misschien wel op het product geplaatst is.

De risico's van niet-gecertificeerde producten

Het bestellen van niet-gecertificeerde producten van platforms als TEMU kan risico's met zich meebrengen. Producten die niet grondig getest zijn, kunnen gevaarlijk zijn voor de eindgebruiker, wat niet alleen een gezondheidsrisico vormt, maar ook juridische gevolgen kan hebben voor de importeur, in dit geval vaak een consument of ondernemer. Het is de plicht van de importeur om te zorgen voor naleving van de EU-regelgeving, om zo de veiligheid van de consument te waarborgen. Zeker consumenten realiseren dit zich vaak niet.

Lees meer:


CE-markering vs China Export: Het verschil

Als je kijkt naar de CE markering vs China Export, dan is een verschil nauwelijks te zien. In dit blog ontrafelen we de verschillen en de betekenis achter deze twee belangrijke symbolen.

Lees meer

TEMU en AliExpress

Bij het overwegen van TEMU, vaak in één adem genoemd met AliExpress, moet men voorzichtig zijn met de aanname dat goedkopere producten gelijkstaan aan vergelijkbare kwaliteit. De lage prijs kan een reflectie zijn van lagere productiestandaarden en -kosten, wat indirect kan wijzen op onethische praktijken zoals kinderarbeid.

Conclusie: Wees bewust van de risico's

Als importeur in de EU heb je een verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van je producten en de eerlijkheid van je handelspraktijken. Het is verleidelijk om te kiezen voor het gemak en de prijzen van TEMU, maar men moet de volledige implicaties van dergelijke keuzes overwegen. Het waarborgen van productveiligheid en naleving van EU-regelgeving moet altijd voorop staan in je sourcing strategie.

Zorg voor veilige en ethische verantwoorde import

Kies wijsheid en ethiek boven kortetermijnwinsten; verifieer de compliance en veiligheid van elk product dat je importeert.

Deel deze post
Archiveren
Naderen we een tekort aan grondstoffen? Een blik op de toekomst.
Hoe lang hebben we nog voordat bepaalde grondstoffen opraken?