Skip to Content

Een gids: Hoe bereken je invoerrechten uit China?

Navigeer door de wereld van invoerrechten en leer hoe je deze kosten effectief berekent

Invoerrechten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kosten van geïmporteerde goederen. Voor importeurs is het daarom van belang om te begrijpen hoe deze kosten worden berekend en welke factoren een rol spelen. In deze blog leiden we je door de stappen om invoerrechten te berekenen en geven we nuttige tips om dit proces te vereenvoudigen.

Wat zijn invoerrechten?

Invoerrechten zijn belastingen die landen heffen op geïmporteerde goederen. De hoogte van deze rechten varieert per land en per producttype en is vaak afhankelijk van de handelsakkoorden tussen landen. Het doel van invoerrechten is vaak om binnenlandse industrieën te beschermen en extra inkomsten voor de staat te genereren.

close-up of gloves

Stap 1: Bepaal de goederencode

Elk product heeft een unieke goederencode, ook wel bekend als de zes-cijferige HS-code (Harmonized System code). In de EU gebruiken we een uitgebreidere versie van deze HS-code: het tien-cijferige GN-code. Deze internationale nomenclatuur bepaalt de categorie waarin een product valt en is cruciaal voor het berekenen van de invoerrechten.

Als voorbeeld nemen we een werkhandschoen van nylon en polyester met een nitril coating, zoals op de foto hierboven. De internationale HS-code daarvoor is 6116 10, en de code van de EU, de GN code, daarvoor is 6116 10 20 19. In dit geval valt de goederen code onder de HS code van kleding.

Categorie: 

(61) Kleding en kledingtoebehoren, van brei- of haakwerk

Subcategorie:

(16) Handschoenen (met of zonder vingers) en wanten, van brei- of haakwerk

Materiaal:

(10) Geïmpregneerd, bekleed, bedekt of gelamineerd met kunststof of met rubber

EU specifiek:

(20) handschoenen geïmpregneerd, bekleed, bedekt of gelamineerd met rubber

EU specifiek:

(19) Andere

Website kan cookies gebruiken om de navigatie van de website te personaliseren en te vergemakkelijken voor de gebruiker van deze site. De gebruiker kan zijn / haar browser configureren om de kennisgeving en de installatie van de cookies die door ons zijn verzonden af te wijze

Stap 2: Ken de waarde van de goederen en transport uit China

De waarde van de goederen is een belangrijke factor bij het berekenen van de invoerrechten. Deze waarde kan gebaseerd zijn op de transactiewaarde, de prijs die daadwerkelijk betaald is of betaald zal worden voor de goederen wanneer deze worden verkocht voor export naar het land van invoer.

Nu moet je weten wat de kosten zijn van de producten en het transport tot aan de grens van de EU.

In ons voorbeeld was de invoice USD 30.000,- met als Incoterm FOB Shanghai. We voegen daar de kosten van het zeetransport tot aan Rotterdam aan toe: USD 2.000,-.

De douanewaarde is dus USD 32.000,-. 

Alle kosten die daarna komen, zoals wegtransport en havenkosten, rekenen we hier niet mee. 

Als je EXW of FCA hebt afgesproken met de fabriek, moet je ook alle kosten in het land van oorsprong meetellen, naast het transport tot aan de grens van de EU.

Als je CIF hebt afgesproken, reken je met het totale bedrag van de invoice, omdat het transport tot aan de EU al in de prijs is verwerkt.

Stap 3: Zoek de toepasselijke invoertarieven op

Elk land heeft zijn eigen tariefschema, dat bepaalt welk percentage aan invoerrechten geheven wordt op verschillende soorten goederen. Raadpleeg de douanedienst van het land van invoer of gebruik online hulpmiddelen om de specifieke tarieven voor jouw producten te vinden.

In het voorbeeld is het invoertarief 8% uit China.

Het gebruik van de verkeerde HS-code kan zorgen voor boetes, sancties en terugbetaling van te weinig betaalde invoerrechten. Zorg dus dat je de juiste code gebruikt

Stap 4: Hoe bereken je invoerrechten uit China?

De invoerrechten worden meestal berekend als een percentage van de douanewaarde van de goederen. Dit betekent dat je het tariefpercentage vermenigvuldigt met de douanewaarde om de totale kosten aan invoerrechten te bepalen. Het percentage invoerrechten kun je opzoeken in het TARIC register van de EU of andere vergelijkbare bronnen.

We moeten dus 8%, of USD 2.560,- aan invoerrechten betalen.

Lees meer


Extra overwegingen

  • Vergeet niet om rekening te houden met eventuele aanvullende kosten, zoals btw of specifieke accijnzen.
  • Handelsakkoorden en vrijhandelszones kunnen invloed hebben op de hoogte van de invoerrechten.
  • Wees alert op veranderingen in regelgeving en tariefschema's. Meestal verandert dit in het nieuwe jaar, dus per 1 januari.

Conclusie

Het correct berekenen van invoerrechten is een belangrijk onderdeel van het importproces. Door bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan en je importactiviteiten efficiënter beheert. Het is daarnaast ook belangrijk om het juiste bedrag af te dragen aan de douane, zodat je later niet in de problemen komt een misschien een boete krijgt.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de HS code van kleding?

Westwood Sourcing biedt deskundige ondersteuning en begeleiding van het importproces. We kunnen je bijvoorbeeld helpen met het bepalen van de HS code van kleding, of aanvragen van een BTI bij de douane. 


Deel deze post
Labels
Archiveren
Wat is greenwashing en hoe is het te herkennen?
Doorgrond de waarheid achter 'duurzame' claims